Café Nobel pro děti a mládež nabídne výlet do „pidisvěta“

  •  

Zajímá vás, jak je možné díky počítačovému modelování zkoumat okem neviditelný svět atomů a molekul? Ve čtvrtek 7. dubna o tom bude především dětským návštěvníkům Muzea města Ústí nad Labem vyprávět odborník na počítačové modelování Martin Svoboda z Přírodovědecké fakulty UJEP.

Už ve starověkém Řecku si učenci představovali, že celý svět je složen z malých, okem neviditelných částeček. Že je to opravdu tak, se však vědcům podařilo dokázat až o mnoho století později, a to díky rozvoji výpočetní techniky. Jak prozradí odborník na počítačové modelování Martin Svoboda, dnes dovedeme svět miniaturních částic zkoumat způsobem dříve nemyslitelným. „Dozvíte se od něj, jakým způsobem nám moderní technologie umožňují simulovat a zobrazovat chování atomů i molekul,“ říká koordinátor cyklu Café Nobel Frederik Velinský. Díky tomu jsme schopni pozorovat atomové procesy či chemické reakce prostřednictvím počítačů.

Přednáška se uskuteční v prostorách muzejní kavárny od 17:00 h. Své místo si můžete rezervovat na adrese: muzeumusti@muzeumusti.cz. Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*