Na stupně vítězů vystupují i sbormistři

  •  

Vynikající úspěch zaznamenala v posledních dnech katedra hudební výchovy Pedagogické fakulty UJEP. Její studentka Helena Popperová, obsadila 2. místo na soutěži pedagogických fakult České republiky s mezinárodní účastí.

Katedra hudební výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze pořádala ve dnech 19.–21. května Interpretační soutěž pedagogických fakult ČR s mezinárodní účastí. Studijní obory, které rozdělily účastníky do soutěžních kategorií, byly hra na klavír, hra na smyčcové nástroje, hra na varhany, sólový zpěv a sbormistrovství.

„V kategorii sbormistrovství obsadila Helena Popperová, studentka 3. ročníku bakalářského studia na katedře hudební výchovy PF UJEP, skvělé 2. místo,“ říká vyučující oboru sbormistrovství PF UJEP a dlouholetý dirigent Dívčího komorního sboru Kuželky docent Vladimír Kuželka. Mimochodem, studentka Helena Popperová je několikaletou členkou tohoto sboru.

Úspěch Heleny Popperové je kvalitní vizitkou dlouholeté tradici sborového zpěvu na katedře hudební výchovy ústecké pedagogické fakulty i studijního oboru hudební výchova – sbormistrovství, jehož zakladatelem byl před 32 roky profesor Tomáš Fiala.

Kvalita každého sbormistra se dá hodnotit hned z několika hledisek. Zejména to jsou získané znalosti, dovednosti a zkušenosti ze studia oboru, dále vlastní sbormistrovská práce a hodiny navíc v přípravě na zkoušky sboru a na soutěž.

Interpretační soutěže pedagogických fakult v oboru sbormistrovství pořádaly v minulých obdobích převážně katedra hudební výchovy PF UJEP a PF UK Praha, zapojila se i Univerzita v Prešově.

„Na všech těchto sbormistrovských soutěžích získávali řadu výrazných ocenění právě i naši studenti, např. Kristýna Přívarová, Jana Honců, Jiří Grüner, Petra Kaucká nebo Anna Šorsáková. Věřím, že stávající i budoucí studenti oboru hudební výchova – sbormistrovství budou pokračovat v jejich šlépějích,“ uzavírá docent Kuželka.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*