Jan Štípek vybojoval další medaili a kvalifikoval se na mistrovství světa

  •  

Ústečan Jan Štípek byl na svých posledních závodech zase úspěšný. Na Evropském poháru mládeže v lezení na obtížnost a rychlost v Imstu skončil na 3. místě. Začátek nebyl podle představ. Šlo o závody na rychlost, mladý závodník si věřil, že s časem 7,9 by mohl být na velice dobrém místě, ale bohužel stěna klouzala a nepovedlo se mu dát ani tréninkový čas, který dává úplně v pohodě, a tak skončil s časem 8,6 na devátém místě, což je první nepostupové místo do finále. Byl z toho celkem smutný a naštvaný, ale říkali jsme si, že ho to namotivuje na obtížnost. A to se i stalo.

Další den probíhala kvalifikace obtížnosti. Před závodem Honza cítil, že by i ten top mohl padnout. Lezl zpočátku hodně pomalu, ale pak se už dostal do svého rytmu a bylo to v pohodě. V této cestě spadl těsně pod topem a skončil druhý. Pak šel na druhou cestu a tu už šel hned od začátku, tak jak chtěl a cítil se při každém kroku perfektně. Nakonec z toho byl top. Tím mladý lezec kvalifikoval z druhého místa do finále. V hlavě už mu šly myšlenky na finálovou medaili.

Poslední den závodů jsme na stěnu museli už brzy. Nejdříve šel do izolace a po prohlídce, když všichni postupně odcházeli, bylo znát, že je Honza trochu nervózní. Pak přišel jeho čas. Když vyšel a viděl tu cestu, vše z něj spadlo. Soustředil se jen na kroky a na nic jiného. Tím si dolezl pro třetí místo. To byla první medaile a navíc si i zajistil účast na Mistrovství světa v Dallasu. Závody byly úžasné a už se těšíme na další v Ostermudigenu.

Rudolf Štípek


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*