UJEP má dvě nové profesorky

  •  

Přírodovědecká fakulta UJEP slaví. Její dvě pracovnice, Zdeňka Kolská a Anna Macková, byly 17. června jmenovány profesorkami ve svých oborech. Jmenovací dekrety převzaly v pražském Karolinu z rukou ministra školství, mládeže a tělovýchovy Petra Gazdíka.

Celkem 83 nových profesorek a profesorů převzalo nejvyšší možný dosažitelný akademický titul. Ten je udělován osobnostem, jež ve vědecké a tvůrčí práci dosáhly ve svém oboru významných výsledků, a to i v mezinárodním kontextu. Mezi 17 jmenovanými profesorkami – ženami byly také docentka Zdeňka Kolská, která získala profesorskou hodnost pro obor Povrchové inženýrství a docentka Anna Macková pro obor Aplikovaná fyzika.

„Říkám a budu říkat všude a stále, že za vše vděčím a moc děkuji zejména celé své skvělé velké rodině. Za jejich velkou pomoc, podporu, shovívavost a trpělivost. Moc děkuji také všem kolegům a studentům, se kterými jsem mohla a mohu spolupracovat a bez jejichž pomoci a spolupráce by se takové výsledky nepovedly. Děkuji své přírodovědecké fakultě i celé UJEP za podporu. Nesmírně si jí vážím, “ popisuje svoje dojmy po slavnostním ceremoniálu profesorka Kolská

Podmínkou udělení profesorského titulu je nejen dlouhodobá tvůrčí činnost na vysoké úrovni, ale také pedagogická činnost, výchova další generace odborníků a úspěšné vedení studentů doktorského studia. To spojuje již více než 30 let profesorku Zdeňku Kolskou a více než 20 let profesorku Annu Mackovou s ústeckou univerzitou. Jmenování profesorem či profesorkou zároveň předpokládá vysoký odborný i morální kredit, s nímž daná osobnost působí nejen v akademické obci, ale i ve veřejném prostoru.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*