Sestřičky domácí péče pomůžou i během letních veder

Když se kůže pomalu vrací do původní polohy, je člověk hydratovaný.
  •  

Léto a vlny veder s ním spojené sužují většinu z nás, náročné je toto období i pro sestřičky domácí péče.  „Hlavní naší prioritou je zachovat profesionalitu i v tomto tropickém počasí,“ říká manažerka Domácí péče ACME Miroslava Ondrková a vrchní sestra Petra Kubínová ji doplňuje: “Ne každý z klientů má takové štěstí, že bydlí v klimatizovaném bytě či staré zástavbě a proto naše sestry musí vynaložit větší úsilí v péči o jejich zdravotní stav.“

Letní období a horka s ním spojené sebou nesou různé zdravotní problémy. Můžete poradit, jak jim předejít?

Petra Kubínová: Určitě je důležité zaměřit se více na péči o pokožku. Objevují se opruzeniny, které nejvíce ohrožují obézní, diabetiky, imobilní, či klienty s inkontinentní. Prevence je jednoduchá – nosit prodyšné bavlněné oblečení, aby pokožka mohla dýchat, dbát na dostatečnou hygienu a v případě již mírného zarudnutí ošetřit místo zinkovou mastí, kterou lze volně koupit v lékárně. Podobně je to i v péči, kdy je již kůže poškozená a vznikl dekubit – proleženina. Zde je nejdůležitější pravidelné polohování, zajistit čisté lůžko, větrat postižená místa, používat antidekubitní pomůcky a samozřejmě pravidelná péče o ránu.

Problémem jsou i chronické rány či otoky…

Petra Kubínová: Vysoké letní teploty komplikují hojení chronických ran, proto je důležité dodržovat několik zásad…dostatečný pitný režim, kvalitní strava, bohatá na bílkoviny, která má zásadní význam pro správné fungování imunitního systému. Ránu před každým převazem sprchovat, udržovat čisté obvazy a omezit kontakt s bakteriemi, takže se určitě vyhnout koupání v jezerech nebo rybnících.

V horkém počasí se často objevují otoky nohou, protože žíly se rozšiřují jako součást přirozeného procesu ochlazování těla. Mezi přírodní prostředky ke snížení otoků nohou v létě patří dostatečná hydratace, ponořit nohy do studené vody, nosit vhodnou obuv, zvýšená poloha končetin, podpůrné kompresivní punčochy, a pokud to jde, jít každý den na malou procházku, ideálně brzy ráno.

Důležitá je dobrá hydratace. Jak vaše sestřičky v tomto klientům pomáhají?

Petra Kubínová: Hydratace je opravdu důležitá, zejména v létě, kdy se více potíme. Dehydratace se může projevit zvýšenou únavou, sníženými kognitivními funkcemi a poklesem fyzické výkonnosti. Většina seniorů málo pije, mají menší pocit žízně, zapomínají pít či záměrně omezují příjem tekutin z obavy z inkontinence. Naše sestřičky klienty pravidelně edukují, nabízejí tekutiny. Ideální je pít čistou vodu, bylinkové čaje, ředěné neslazené ovocné či zeleninové šťávy. V létě je vhodné zvýšit příjem tekutin na 2 litry denně. Doporučujeme klientům mít vodu třeba ve džbánku, aby bylo jasné, kolik tekutin za den vypili. Sestřičky kontrolují stav hydratace jednoduchým testem, kdy zkontrolují stav kůže. Při dehydrataci se kožní řasa na ruce při vytažení nevrátí do původní polohy nebo jen velmi pomalu.

Shodneme se na tom, že i stonání je v domácím prostředí snazší. Co všechno vaše domácí péče lidem nabízí a hradí to pojišťovna?

Miroslava Ondrková: Domácí péče je poskytována kvalifikovanými zdravotními sestrami na základě doporučení praktického lékaře, nemocničního zařízení a nově mohou péči také doporučit specialisté, takže diabetolog, chirurg, dermatolog a podobně. Péče je plně hrazena zdravotní pojišťovnou, klient nic nehradí. Kromě péče o nemocného v domácím prostředí se v ACME snažíme o zlepšení celkového zdravotního stavu klienta, nácvik soběstačnosti a sebepéče, cílem je zlepšení kvality života klientů. Součástí naší práce je také péče o klienty v terminálním stadiu života a domácí hospicová péče.

 

ACME Domácí péče s.r.o.

Železničářská 908/24

400 03 Ústí nad Labem

Email: info@acmepece.cz

Tel. 475 216 331

 

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*