Říjen v univerzitní knihovně

Foto: UJEP
  •  

Na začátku října proběhne po celé České republice tradiční největší společná událost českých knihoven – Týden knihoven. Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR vyhlásil letos již 26. ročník této akce, a to od 3. do 9. října. Při té příležitosti i letos univerzitní knihovna vyhlašuje na celý týden amnestii dlužníků. Čtenářům, kteří mají vypůjčené knihy s prošlou výpůjční lhůtou a vrátí je v průběhu Týdne knihoven zpět, bude prominut poplatek z prodlení. Navíc, všichni noví čtenáři z řad veřejnosti, kteří se zaregistrují v období od 3. do 9. října, nemusí platit roční registrační poplatek a každý nově registrovaný čtenář navíc obdrží při registraci malý dárek.

Ani v říjnu nebudou chybět pravidelné akce univerzitní knihovny pro studenty UJEP v počítačové studovně VK UJEP. V úterý 4. se od 10:00 uskuteční školení s názvem Odborné informační databáze pod vedením Jiřího Maška, ve středu 5. od 10:00 proběhne velmi užitečné školení Denisy Vrábľové na téma Zpracování rešerše pro kvalifikační práci. Školení zaujme nejen studenty, které v nejbližší době čeká zpracování bakalářské nebo diplomové práce. Do třetice to bude ve čtvrtek 6. od 10:00 školení Jiřího Maška s názvem Citujte snadno – Základy práce s citačním manažerem.

Navíc v říjnu Vědecká knihovna UJEP také pomyslně naváže na úspěšnou spolupráci s katedrou germanistiky FF UJEP. Ve čtvrtek 13. od 17:00 se v knihovně uskuteční Česko-německé autorské čtení Radka Fridricha – Na trase linie S1. Čtení bude doprovázeno videem Šimona Fridricha. Moderování se ujme docent Jiří Koten z katedry bohemistiky PF UJEP.

I v tomto měsíci jsou ve VK UJEP připraveny dvě výstavy. V prostorách volného výběru knihovny je možné zhlédnout putovní výstavu Ochrana přírody a krajiny v České republice. Na 15 panelech shrnují její autoři, významný český biolog a výtvarník Jan Dungel a geolog a fotograf Zdeněk Patzelt, hlavní problematiku ochrany přírody v České republice.

Druhá, menší výstava se již věnuje našemu nejbližšímu okolí. Ve spolupráci s CHKO České středohoří připravená expozice přibližuje propagační materiály a odborné publikace na téma Ochrana přírody a krajiny v CHKO České středohoří. Výstavu si může veřejnost prohlédnout ve vitrínkách vstupní haly a volného výběru knihovny.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*