Primátorem zůstává Nedvědický, složení vedení města překvapilo

  •  

Staronovým primátorem Ústí byl na ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolený Petr Nedvědický z ANO 2011. V devítičlenné radě usednou spolu s vítězným ANO ještě zástupci SPD a překvapivě i po jednom z ODS a Ústeckého fóra občanů.

Náměstkem primátora byl zvolený Tomáš Vlach (ANO 2011), Bohumil Ježek (SPD) a rozruch vzbudila volba Věry Nechybové (UFO) třetí náměstkyní. Radu města doplní ještě Pavel Tošovský (ODS), Michal Mohr (SPD), Eva Nováková (ANO 2011), Jiří Horák (ANO 2011) a Eva Fialová (ANO 2011). V Ústí má tak vládnoucí koalice většinu 20 hlasů. Všichni náměstci primátor a radní Tošovský budou vykonávat funkci jako uvolnění, tedy s nárokem na plný plat.

Povolební vyjednávání o tom, kdo usedne v čele města, se vlekla. Zdálo se, že žádný ze subjektů není ochoten dohodnout se na kompromisech. Velkou část zastupitelů tak zaskočilo složení vedení města z ANO 2011, SPD a dvou přeběhlíků z ODS a UFO. Obě strany účast svých členů v městské vládě řeší.

„Před volbami jsme v UFO připravovali programové priority tak, aby byly napříč průchozí s hnutím ANO, a s tím jsme do voleb šli. Rozhodně nebudu tím, kdo bude blokovat rozvoj města, pokusím se udělat maximum z toho, co jsem voličům slibovala,“ řekla Nechybová. Její účast ve vedení města šokovala spolustraníky z UFO. „Jde o těžký podraz. Věru Nechybovou jsme vyloučili z UFO,“ prohlásil po jednání předsednictva hnutí šéf UFO Jiří Madar.

„Šlo mi především o odblokování patové situace po sérii neúspěšných jednání. Navíc jsem měl chuť pokračovat v práci a dotáhnout do konce projekty, které jsou připravené,“ vysvětlil Tošovský s tím, že také měl dobré zkušenosti s fungováním spolupráce s hnutím ANO 2011 v minulém volebním období. Ústecká ODS se od zvolení Tošovského distancovala, vadí jí účast SPD ve vedení města. Vyzvala ho, aby okamžitě ukončil členství v ODS a vzdal se mandátu zastupitele. Pokud tak neprodleně neučiní, ODS hrozí, že ho vyloučí.

Volby v Ústí vyhrálo hnutí ANO 2011 s 13 mandáty následované Pro!Ústím s 8 mandáty a SPD s 5 mandáty. ODS stejně jako Vaše Ústí má po 4 mandátech a UFO získalo 3.

Hlasování o volbě primátora.

  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*