Veronika Křížová: Zkusila jsem to, abych nebyla za sraba

  •  

Báječným kulinářským uměním ohromila ústecká rodačka Veronika Křížová porotce televizní soutěže Peče celá země. Čtyřicetiletá úřednice pečení miluje, a pokud si chce odpočinout od kuchyně, věnuje se rodině, cestování nebo zahradě. Se svými dobrotami se nakonec probojovala až do osmého kola oblíbené soutěže.

Co vás vedlo k tomu, že jste se přihlásila do soutěže Peče celá země?

Do soutěže jsem se přihlásila pod velkým tlakem mých kamarádů. Tak dlouho mě přesvědčovali, že na to mám a ať to udělám, že jsem vyplnila přihlášku a řekla jsem, že to ale jen zkusím, ať nejsem za sraba a myslela jsem si, že mě stejně nevyberou.

Jenže vybrali. Co na to říkala rodina? A jak vlastně probíhal casting?

První kolo castingu probíhalo v budově České televize, kam jsem mela přinést jeden sladký výrobek a jeden slaný. Já měla u castingu pana Maršálka a moc hezky jsme si popovídali. Za necelý měsíc probíhal druhý casting, kam vybrali ze všech přihlášených už jen třicet lidí a na něm jsme už dostali konkrétní zadání a v přímém přenosu před kamerami jsme se pustili do pečení. Vypadalo to trochu, jako taková technická výzva, jakou mohli vidět diváci v televizi. Když se pak rodina dozvěděla, že mě vybrali do finálové dvanáctky, tak byli nadšení asi víc než já. Já jsem totiž dostala hrozný strach.

Kolik různých sladkých a slaných dobrot jste v soutěži napekla? A co se vám povedlo nejvíce a co nejméně?

V soutěži jsem upekla dohromady čtyřiadvacet různých receptů, z toho tři byly slané. Nejvíc se mi určitě povedla perníková stavba. Byl to skleník plný květin a jedlé hlíny. Vůbec nepovedla asi technická výzva. Zadání znělo střecha. Po ní jsem si řekla, že tohle už nikdy péct nebudu….a ještě jsem jí od té doby teda nepekla (smích).

Překvapilo vás něco v těch zadáních od porotců?

V zadání od poroty mě asi nic nepřekvapilo. To, že tam občas byly věci, které jsem nikdy nepekla, byla věc druhá (smích).

Sedli jste si s ostatními soutěžícími a jste s někým stále v kontaktu?

Ostatní soutěžící byli naprosto skvělí. Samozřejmě s některými jsem si sedla víc, s některými určitě míň, jak to v životě bývá, ale všechny ráda vždy vidím. Dokonce plánujeme, že bychom se sešli soutěžící první i druhé řady. Tak uvidíme, jak to dopadne a v jakém počtu se nám to povede dát dohromady. Jsme v kontaktu jak přes sociální sítě, tak máme na sebe telefonní čísla a s některými jsem v kontaktu téměř každý den.

Co bylo na celé soutěži nejtěžší?

Nejtěžší asi byla ta příprava, pak ta chvíle kdy jsem si poprvé stoupla před kamery. No a boj s časem, ten byl asi úplně nejtěžší.

A jak na vás působila porota?

Porota byla skvělá. Z pana Maršálka jsme měla asi největší strach, protože je to opravdu velký odborník a má dost vytříbený jazýček. Velkou radost jsem měla, když jsem se dozvěděla, že druhou z porotců bude Míša Landová. U Míši jsem byla jednou na kurzu makronek a věděla jsem, že je moc milá a příjemná a hlavně je můj velký pečící vzor.

Z dvanácti účastníků jste se probojovala až do osmého kola. Považujete to za úspěch?

Probojovat se až do osmého kola o tom se mi ani nesnilo. Můj cíl bylo nevypadnout v prvním kole, protože když už jsem obětovala tolik času přípravě a všemu, tak sem nechtěla hned na začátku odejít. Pak jsem si přála vydržet do kola pátého no a mým osudným bylo kolo osmé.

Poznávají vás lidé na ulici?

Párkrát se mi stalo, že mě poznali na ulici, v restauraci nebo v kavárně.

Profesí jste úřednice. Jak jste se vlastně k pečení dostala?

Tak já jsem nejdřív pečení měla jen jako zábavu, občas jsem udělala dort pro syna k narozeninám, pak pro kamarády, pak pro kamarády kamarádů, pak na svatbu, do práce, na rodinné oslavy,…  No, a  protože to prý jim všem všechno moc chutnalo, tak přišla na řadu soutěž.

Už víme, že pečete opravdu skvěle, dá se říct, že i dobře vaříte?

Jestli dobře vařím je otázka asi pro mou rodinu (smích). Ale řeknu to tak. Než jsem poznala svého současného manžela, tak jsem si myslela, že dobře vařím, ale pak ale začal vařit on a pochopila jsem, že já budu přes sladké a on přes slané (smích).

Co děláte v současné době? Kde můžou vaši obdivovatelé a milovníci dobrot ochutnat vaše zákusky?

Do září jsem pracovala jako hlavní cukrář v jedné litoměřické kavárně a od října jsem se vrátila zpátky do Ústí nad Labem. Ráda bych se postavila na vlastní nohy, udělala si živnost a věnovala se zakázkové výrobě.

Prozradíte, co má ráda vaše rodina a co vy?

To je hrozně jednoduché…všechno (smích). Opravdu toho je tak hrozně moc, ale neskromně si troufám říct, že to je vše co upeču. Jednou to jsou kynuté plněné koláče, jednou to je narozeninový dort plný kokosu a exotického ovoce, jednou to jsou meruňkové knedlíky s pořádnou dávkou tvarohu, cukru a másla, pak zase jednoduchý banánový chlebíček, zákusky z odpalovaného těsta, a takhle bych vám popsala asi půlku stránky.

Jak se vám s tím vším sladkým daří udržovat si štíhlou postavu?

Děkuju za poklonu, že jsem štíhlá, ale černé oblečení schová opravdu hodně. I já se musím hlídat. Po babičce a mamce, jsem zdědila boky jako skříň (smích), takže nemůžu sníst vše, co bych chtěla. Když pečete dlouho a každý den, tak už pak nechcete olíznout ani krém, co zbyde v míse. Každopádně mi pomáhá hlavně pohyb. Neumím moc odpočívat, a když, tak jen chvíli. Mám dvě děti a velmi aktivního manžela. Dál je to taky starost o velký dům a zahradu.

Co ještě ráda děláte, když nepečete?

V předchozí otázce jsme naznačila, co dělám, když nepeču. Pustili jsme se do přestavby zahrady, a hodně času se věnujeme dětem. Milujeme společné výlety, kino, dovolené, návštěvy, a když mi zbyde ještě pár sil a nebolí mě nohy po celodenním stání u trouby, tak si rádi vyjedeme na kolo. Čekají mě v knihovně tři nové knihy, tak doufám, že přes zimu se pustím i do nich.

A jak odpočíváte?

Miluju filmy, takže úplně nejraději si lehnu na gauč, a kdyby to šlo, tak bych celý víkend proležela a dívala se na jeden film za druhým (smích). To se ale ještě nikdy nestalo, protože to nevydržím a i přes to, že každý všední den peču, tak v neděli mi to už chybí. Musím jít zapnout troubu, rozbít pár vajec, vysypat cukr, sebrat na zahradě nějaké ovoce a upéct koláč k odpolední kávě. To je taky super relax.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*