Knihovna UJEP oslaví 10. výročí

Foto: UJEP
  •  

Univerzitní knihovna v lednu slaví 10 let v nové budově a v nové podobě. Svoji činnost zahájila Vědecká knihovna UJEP přesně 28. ledna 2013, kdy došlo ke sloučení fakultních knihoven. Rok připomínání 10. výročí s sebou nese zajímavé benefity pro čtenáře. Na každý desátý den v měsíci, počínaje lednem, je vyhlášena amnestie dlužníků. Takže, kdo každého desátého vrátí dlužnou knihu do knihovny u výpůjčního pultu, bude mu dluh odpuštěn.

Ačkoli je v lednu v knihovně „zkouškové“ ticho, je pro návštěvníky připraveno několik zpestření ve formě dvou menších tematických výstav. První z nich nese název „Rok 2023 – Evropský rok dovedností“. Reflektuje situaci, kdy se evropské podniky potýkají s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců a narůstá potřeba investovat do odborného vzdělávání a prohlubování dovedností, na nichž se nedílnou měrou podílejí i vysoké školy. Vědecká knihovna vybrala publikace z knihovního fondu, které se tomuto tématu věnují, a vystavuje je ve vitríně své vstupní haly.

Druhá expozice, umístěná tentokrát ve vitrínkách volného výběru, dostala název „Knihovna jako podpora studia a vědy“. Vědecká knihovna UJEP je nedílnou součástí univerzity. Nabízí podporu pro rozvoj informační gramotnosti studentů a pomáhá jim v utváření klíčových kompetencí pro jejich studium. Akademickým pracovníkům poskytuje informační zázemí k jejich vědecké práci.

„Výstava se zaměřuje na širokou nabídku služeb knihovny, které jsou k dispozici nejen studentům a akademickým pracovníkům, ale i široké veřejnosti,“ uvádí ředitel knihovny Martin Pečiva.

Na konec ledna je připraveno výjimečné online školení s lektory knihovny nazvané s nadsázkou „Ptejte se nás, na co chcete, my na co chceme, odpovíme“. Společná konzultace Jiřího Maška a Denisy Vrábľové proběhne ve čtvrtek 26. ledna od 10:00 hodin v prostředí MS TEAMS. Dvojice odborníků se bude snažit zodpovědět všechny dotazy z oblasti citací, rešerší a elektronických zdrojů.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*