Café Nobel: Cesta do hlubin androidovy duše

Foto: Pixabay.com
  •  

Lidé si odedávna hráli s vizí umělých bytostí k práci, válce, relaxaci. Teď nám umělá inteligence klepe na dveře – a už se o ní přeme. Máme se těšit nebo se spíš bát? Jak si s ní poradí spisovatel nebo filmař? Dá se svést módními stereotypy, projektuje do ní své ideové postoje? Ve čtvrtek 8. června o tom bude v ústeckém muzeu přednášet Františka Vrbenská, knihovnice a spisovatelka, autorka sci-fi, fantasy a literatury faktu.

Literární a filmová „projekce“ robotů, kyborgů či androidů byla od počátku pestrá, zábavná i trochu děsivá. Ve chvíli, kdy se umělá inteligence prakticky stala realitou, se proto objevují mnohé, často protichůdné názory na její podstatu, rizika nebo výhody spjaté s jejím využitím. „Všechno (nebo skoro všechno) už ale bylo v minulosti řečeno, odhadnuto či modelováno v oblasti popkultury – především v žánru science-fiction. A kdo o tom může vědět víc než některý z našich předních autorů tohoto žánru,“ zve koordinátor cyklu Café Nobel Frederik Velinský.

Františka Vrbenská je vzděláním informatička a profesí knihovnice; od roku 1994 je podepsána pod patnácti knižními tituly. Publikuje také povídky, eseje, recenze nebo odborné stati. Její tvorba zahrnuje beletrii, literaturu faktu i básnické sbírky; získala za ni několik ocenění. Je členkou Obce spisovatelů a Klubu autorů literatury faktu. Pravidelně přednáší na kulturních akcích v České i Slovenské republice, převážně se zaměřuje na literaturu, historii a kulturní antropologii.

Přednáška začne jako obvykle v 17:00 h. Místo si rezervujte na adrese: muzeumusti@muzeumusti.cz. Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*