Duhový měsíc v knihovně budí emoce

  •  

Ve středu 14. června odpoledne proběhne v Knihovně Ústeckého kraje scénické čtení z pohádkové knížky Princ a Princ nizozemské autorky Lindy de Haan, ve které se do sebe zamilují dva princové. Akce je pořádaná v rámci kampaně Duhový měsíc. Letošní ročník provázejí silné emoce příznivců i odpůrců.

Knihovna Ústeckého kraje se do kampaně LGBT Pride Month (Duhový měsíc) zapojuje již podruhé. V letošním roce kromě vyvěšení duhových vlajek pořádá také dvě tematické akce. Vedle scénického čtení z knížky Princ a Princ je připravena ještě přednáška věnovaná queer literatuře v USA. Cílem připojení ke kampani je ze strany knihovny především vyjádření, že je organizací, která je otevřená všem bez rozdílu.

„Knihovna je apolitickou organizací, jež nabízí své služby, akce a další aktivity všem. Mezi tyto aktivity mimo jiné patří i pořádání a spolupořádání komunitních akcí, včetně těch, jež jsou určeny pro komunity, které z různých důvodů vyvolávají ve společnosti určité kontroverze,“ říká ředitelka knihovny Jana Linhartová ke kampani, která především na sociálních sítích vzbudila řadu reakcí.

„Názory veřejnosti na připojení knihovny ke kampani na podporu LGBT komunity se různí. Dostávají se k nám jak pochvaly, tak i reakce, které jsou velmi negativní. Největší rozruch vzbuzuje především scénické čtení z dětské knížky Princ a Princ, které se uskuteční ve středu 14. června. Ze sociálních sítí jsme se dozvěděli, že krajská pobočka jistého politického hnutí plánuje v době konání této akce zřídit před knihovnou petiční místo, které by se vymezovalo proti pořádání této akce. I to je jeden z důvodů, proč se naše organizace rozhodla ke kampani připojit. Aby otevřela bezpečný prostor pro diskuzi. Pevně věříme, že akce proběhne bez komplikací a že zástupci všech zainteresovaných stran budou své názory projevovat v mezích zákona a v slušné a korektní rovině. Od jakýchkoliv nenávistných projevů se knihovna distancuje,“ vysvětluje Linhartová a dodává, že knihovna rozhodně nehodlá od kampaně ustupovat ani nijak omezovat či rušit žádnou z aktivit, které byly v rámci této kampaně naplánovány.

Jiří Poživil, Knihovna Ústeckého kraje


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*