Neurochirurgům pomáhá při operacích páteře robot

Foto, video KZ
  •  

Už posté pomohl při náročné operaci páteře specialistům v Masarykově nemocnici unikátní robot. Úspěšně odoperovaným pacientem byl 62letý muž s degenerativním onemocněním páteře, které mu způsobilo skluz obratlů. Ty museli chirurgové vrátit na správné místo a stabilizovat je pomocí titanového instrumentária.

„Na monitoru jsme zadali, kde šrouby chceme mít, a robot přesně spočítal trajektorii. Původně se takové operace prováděly pod kontrolou rentgenu. Dalším stupněm bylo peroperační CT vyšetření, natažení dat a navádění pomocí navigace. Tyto zkušenosti s navigací máme již osm let, a proto dalším logickým krokem byla robotická technologie, která na tu navigační navazuje,“ vysvětluje přednosta neurochirurgické kliniky profesor Martin Sameš.

Při používání navigace podle přednosty kliniky operatér sice vidí operační pole v rozměru 3D, ale musí signál poslat do očí, do mozku a pak do ruky, aby šroub, podle toho, co chirurg vidí, a na základě zkušeností, správně zavedl. „Dnes si na monitoru určujeme, kde šroub chceme mít, v jakém má být sklonu, jak dlouhý a jak široký. Robot určí trajektorii a instrumentárium zavede. Chirurg jen kontroluje, zda je to skutečně tam, jak zadal,“ dodává profesor Sameš. V současnosti o nejpřesnější metodu zavádění šroubů. Na ústecké neurochirurgické klinice ji používají od začátku roku 2021.

„Operace proběhla hladce, bez komplikací. Pacient měl zúžený páteřní kanál, a navíc nestabilní obratle, které bylo potřeba sešroubovat. Po operaci následuje čtyř až pětidenní rehabilitace na našem oddělení. Pokud bude potřeba, přeložíme ho na rehabilitační lůžka. Jestliže bude samostatně mobilní, pacienta přeložíme do domácí péče,“ informoval lékař neurochirurgické kliniky Jan Lodin.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*