Krajský úřad zpřísnil ochranu vzácných bučin

  •  

Krajský úřad zakázal kácení v lesních porostech starších 120 let. Nově bude přísně chráněno 466,92 hektarů starých lesů. Omezení těžby dřeva se zatím týká Bohosudova, Mostu, Mikulova, Krupky, Hrobu, Jirkova, Blatna a Boleboře. Již dříve rozhodl úřad o ochraně starých lesů také v okolí Litvínova. V případě Libouchce, Střekova, Lesů Sever (u Dubí) a Mariánského Údolí by měl úřad ještě rozhodnout.

Přestože Ústecký kraj podle organizace Greenpeace nyní zlepšil ochranu starých lesů v Krušných horách, pořád jde jen o dočasné opatření, protože platí pouze do konce platnosti příslušných lesních hospodářských plánů, tedy většinou do roku 2030. Zároveň se přísnější ochrana týká zatím jen zlomku z celkové rozlohy krušnohorských bučin, která činí zhruba 8000 hektarů, a chráněná území jsou fragmentovaná. Dlouhodobým řešením pro ochranu krušnohorských bučin je co nejrychlejší vyhlášení CHKO Krušné hory s dostatečnou rozlohou bezzásahových a chráněných území pokrývajících lesy všech věkových struktur.

“Jsme rádi, že kraj podpořil ochranu přírody a biodiverzity. Již nyní hrozí místním lesům nevratné poškození, a pokud by se v nich kácelo dál, mohly by být kompletně zničeny kvůli finančnímu zisku. Doufáme, že bude o zákazu těžby starých porostů rozhodnuto i v dalších oblastech Krušných hor. Díky zákazu kácení nejstarších porostů bučin na několik let získává vláda čas zajistit jejich komplexnější ochranu vyhlášením CHKO. Cílem by měla být ochrana celého ekosystému krušnohorských bučin a v mladších porostech provádět pouze šetrné hospodaření, jinak totiž nedává smysl chránit pouze malé fragmenty starých lesů,” řekla Nikol Krejčová, vedoucí kampaně Nekácejte.

Již dříve úřad omezil plánované kácení v okolí Litvínova státní firmě Lesy ČR, ta se proti rozhodnutí odvolala k ministerstvu životního prostředí, protože chce kácet v původním rozsahu. Firma také vyhrožovala místním obcím, že v případě omezení kácení ze strany Ústeckého kraje zakáže lidem vstup do lesů, nicméně po výzvě ministra zemědělství Marka Výborného od tohoto plánu upustila.  Firma argumentovala tím, že bez kácení bude vstup do lesa nebezpečný, nicméně rozhodnutí úřadu v tomto i ve všech dalších řízeních dovoluje i nadále kácení z důvodu bezpečnosti osob nebo majetku, například u značených cest.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*