Češky poprvé v historii porazily Švédsko. Na EFT končí druhé

  •  

České florbalistky si před vlastními fanoušky připsaly historický úspěch. Na turnaji Euro Floorball Tour v Ústí nad Labem dokázaly poprvé od doby, kdy se začaly psát florbalové dějiny, porazit Švédsko. Ženský národní tým vstupoval do bitvy se severským hegemonem se třemi body za triumf nad Švýcarskem a s vidinou, že mohou vybojovat druhé místo. K tomu ale potřebovaly zdolat Švédsko, což byl úkol, který se ještě 3. 9. v 15.30 mohl leckomu zdát jako nesplnitelný.

Jenže od úvodních minut hrály Češky ve stejně vysokém tempu jako výběr Tre Kronor a před skvělou kulisou si tvořily i řadu šancí. Na vedoucí trefu Anderssonové ze 12. minuty dokázala odpovědět Martina Řepková, jejíž neskutečná dělovka vymetla vingl za zády Hedinové.

V prostřední periodě kralovaly brankářky na obou stranách. Jako jediná se dokázala prosadit po nahrávce zpoza brány Lonebergová a do posledního dějství tak šly severské florbalistky s těsným náskokem. Hned zkraje třetí části navíc krátce paralyzovala Sportcentrum Sluneta Öhgrenová, která posunula Švédsko do náskoku 3:1.

Tradiční scénář známý z většiny akcí se ale tentokrát nekonal. Velmi důležitý moment přišel ve 46. minutě, kdy se Denisa Ratajová nenechala odstavit při průniku od mantinelu a precizně umístěnou dělovkou pod horní tyč vrátila svěřenkyně Lukáše Procházky do kontaktu. V padesáté třetí minutě navíc skvěle vymotala švédskou obranu Karolína Suchá, která pak nekompromisně překonala i Hedinovou a srovnala na 3:3.

Švédky musely pro vítězství vyhrát za tři body. V závěru proto riskly hru bez brankářky a i když tlačily velmi výrazným způsobem, tak na kýžený úspěch nedosáhly a klání musely rozseknout až samostatné nájezdy. Za Češky se v prvních třech sériích prosadila pouze Denisa Ratajová, blízko k rozhodnutí měla i Brucháčková, ale její střelu zastavila jen tyč. Ke slovu ve čtvrté sérii přišla znovu Ratajová, která nekompromisně proměnila a přiblížila reprezentantky k dlouholetému snu.

Ten nakonec zhmotnila do reálné podoby Monika Šolleová. Teprve osmnáctiletá debutantka v dospělé reprezentaci senzačně vyčapala Öhgrenovou a v Ústí nad Labem mohla vypuknout neskutečná euforie. Mladičká gólmanka byla nejvýraznější postavou celého utkání. Při své premiéře předvedla několik parádních zákroků a v nájezdech ze čtyř pokusů kapitulovala jen jednou a navázala tak na předchozí skvělé výkony reprezentační jedničky Jany Christianová.

Turnaj v Ústí nad Labem nakonec ovládly Finky, které v sobotu zdolaly Švédsko po nájezdech. Druhé skončily české florbalistky, a to právě díky lepšímu vzájemnému zápasu s výběrem Tre Kronor. Čtvrté místo nakonec braly Švýcarky, které po vysoké porážce od Švédek a kapitulaci s Českem přetlačily v nájezdech Finky.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*