Z ikonické budovy Schichtovky může být Technománie

  •  

Letos na jaře část ikonického Schichtova areálu smazaly z mapy Střekova bagry. O demolici požádala stavební úřad loni firma STZ Development. Ta nemá pro někdejší správní budovu Setuzy dlouhodobě využití a oprava je ekonomicky nevýhodná. Památkáři a historici bijí na poplach. Podle senátora a historika Martina Krska má budova obrovskou historickou hodnotu a připomíná zlatou podnikatelskou éru krajského města.

„Momentálně se čeká na rozhodnutí ministerstva kultury k mému návrhu na prohlášení objektu památkou. Mezitím už ovšem došlo ke zbourání zhruba pětiny komplex, v rozmezí platného demoličního výměru,“ vysvětluje Martin Krsek s tím, že se podařilo zabránit bourání další pětiny, z níž už ovšem majitel strhal střechu, kterou musel na výzvu orgánu ochrany památek alespoň provizorně zajistit.

Osud této historické budovy je zatím nejistý. Podle historika Krska je jednou z možností jejího využití zřízení vzdělávacího centra s průmyslovou expozicí. Dokonce již proběhlo několik jednání s představiteli krajského úřadu a ústecké univerzity a momentálně se hledá cesta k jeho realizaci. „Jde o koncept Science centra takzvané „Technománie“ propojeného s historickou průmyslovou expozicí. Je postavený na silném příběhu jednoho z nejvýznamnějších drogisticko-potravinářských podniků Evropy. Jeho sídlem by se mohla stát právě správní budova a Schichtovy lázně,“ říká Krsek a dodává, že takové edukativní zařízení prozatím v Ústeckém kraji chybí. „Je to paradox, neboť jsme bývaly průmyslovým centrem Rakousko-Uherska,“ uzavírá historik.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*