NAPIŠTE SI DO KALENDÁŘE: Benefiční koncert Zpíváme pro tebe

Foto: Elenka; archiv rodiny
  •  

V Severočeském divadle se 14. března 2024 od 18:00 hodin uskuteční už dvanáctý benefiční koncert „Zpíváme pro Tebe“. Jeho pořadatelem je tradičně Ústecký dětský sbor.  Výtěžek koncertu bude jako každý rok předán, formou jednoho šeku, jedné konkrétní potřebné rodině z ústeckého regionu. Na benefičním koncertě se představí Ústecký dětský sbor, sbormistři Martina a Petr Zemanovi, klavírista Václav Krahulík, Heyvoice, pěvecký sbor Gymnázia J. Heyrovského v Praze. Ze známých osobnosti přislíbili účast Jan Šťastný, Kateřina Brožová, skupina Průdušky. Speciálním hostem večera bude zpěvačka Dasha.

„Dvanáctý ročník benefice je připravován v nelehké době, přesto věřím, že se podaří získat pro potřebnou rodinu finance, které jí život alespoň částečně usnadní,“ prozrazuje hlavní organizátorka koncertu Martina Zemanová.

Tentokrát to bude rodina patnáctileté Elenky. Maminka Elenky stručně popisuje jejich příběh: „Elenka je 15letá slečna, která se narodila jako zdravá holčička. V osmém měsíci její tělíčko neuneslo očkovací látky a následoval její první velký epileptický záchvat. Z veselé a akční holčičky jsme rázem měli doma hadrovou panenku. Po dlouhých a nekonečných vyšetřeních jí po 10 letech diagnostikovali velmi vzácnou a ojedinělou mutací genu HNRNPU s těžkou mentální a pohybovou retardací, těžkou nekompenzovanou farmakorezistentní epilepsii. Kvůli úlekové epilepsii nosí protihluková sluchátka. Elí vyžaduje nepřetržitou denní péči. Už několikrát stála na hranici života, ale protože je to naše bojovné lvíče a usměvavé, veselé sluníčko, zatím jsme to vždy vybojovali. Komunikuje svýma nádhernýma modrýma očima a svým úsměvem. Z nebe na ni dohlíží její tatínek.“

Elenka podstupuje řadu cvičení a terapií, které ji posouvají vpřed. Společně s maminkou bojují a užívají si každý den, radují se z každé nové věci, kterou děvčátko zvládne nebo se naučí. „Elenka nás naučila se nikdy nevzdávat a vážit si i drobných maličkostí. Za každý svůj úspěch si zatleská a jako odměnu nám dává ty nejkrásnější pusinky,“ doplňuje její maminka. Vybranou finanční částku by rodina Elenky použila na zakoupení speciálního kočárku za 75 000 korun a chodítka za 65 000 korun. To vše jí usnadní a umožní samostatný bezpečný pohyb.

Tradičně bude v průběhu benefičního koncertu promítnut o Elence krátký dokument. Divák tak uvidí, ke komu a proč putují jeho peníze. V závěru koncertu bude rodina představena přímo na pódiu Severočeského divadla, kde jí bude předán šek. Ti, kdo se nebudou moci z časových důvodů zúčastnit koncertu, a přesto by chtěli potřebnou rodinu podpořit, mohou přispět na účet číslo: 43-8451510217/0100. Do textu pro příjemce uveďte „Pro Elenku“.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*