Máme věrné zaměstnance, jejichž znalosti firma potřebuje

  •  

Prestižní titul Podnik podporující zdraví putuje do Teplic. Získal ho sklářský koncern AGC Flat Glass Czech. Ocenění je uznáním širokého spektra zdravotních služeb a benefitů, které firma zaměstnancům nabízí. Podle Kateřiny Löwové z oddělení personální administrativy a náboru zaměstnanců i manažera lidských zdrojů Libora Sehnala ale pro sklárnu znamená především závazek do budoucna.

AGC znovu získalo ocenění Podnik podporující zdraví. Co to pro vás znamená?

Cena, kterou jsme obhájili již posedmé, je pro nás ujištěním, že v oblasti péče o zdraví a pracovního prostředí je naše cesta dobře nastavená. Také je to možnost naše postupy prokonzultovat s auditory, kteří k nám přicházejí ze Státního zdravotního ústavu. Nejen proto, aby zkontrolovali, že je vše nastaveno správně, ale případně i konzultovali, co se dá udělat lépe a jaké jsou trendy, kterými se péče o zdraví lidí na pracovišti ubírá. Je pro nás důležité, aby naši zaměstnanci pracovali v bezpečném pracovním prostředí, a pro to děláme maximum. Máme zavedené programy péče o zdraví, nadstandardní zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních, dále poskytujeme ročně okolo 40 lázeňských pobytů pro zaměstnance plně hrazených firmou, a to v těch případech, kdy zaměstnanec potřebuje v rámci prevence nebo rekondice upevnit své zdraví.

Je jednodušší získat ocenění napoprvé, nebo ho obhajovat?

Je to totožné, protože audit, který u nás lékaři specialisté ze Státního zdravotního ústavu provádějí, jde do sedmi konkrétních oblastí a pokaždé v rámci tříletého auditu jsou ty oblasti zkoumány detailně. Takže není rozdíl mezi prvním auditem a auditem, kdy tu cenu obhajujete.

Co všechno pro své zaměstnance v otázce zdraví děláte?

Máme nastavenou zdravotní preventivní péči u našeho závodního lékaře, spolupracujeme s nestátními zdravotnickými zařízeními, jako je například Sport medicína nebo Klinika EUC. Zaměstnance posíláme do lázní, jak do Teplic, tak do Lázní Bělohrad. Lázeňská péče je určena především pro pracovníky, kteří pracují v hlučném či prašném prostředí. Ročně jde o zhruba čtyřicítku lidí. Pobyt trvá dva týdny a pracovník má vše hrazené firmou (doprava, ubytování, procedury a strava). Navíc po dobu lázeňského pobytu zaměstnancům běží plat, jako kdyby byli přítomni na pracovišti. Umíme pomoci našim lidem zkrátit objednací dobu na lékařské vyšetření či zákrok, prostřednictvím nestátních zdravotnických zařízení. I za cenu, že firma toto vyšetření nebo zákrok plně uhradí. V období po covidu jsme zaměstnancům s respiračními obtížemi hradili speciální postcovidovou léčbu, kterou v té době nabízeli teplické lázně. A to zdaleka není vše.

Jaké další benefity zaměstnanci mohou využít?

Vedle zdravotních bonusů máme cafeterii, což je systém zaměstnaneckých výhod, ve kterém si zaměstnanec v rámci pravidelného přídělu bodů vybírá z dostupné nabídky pouze ty benefity, které jsou pro něj zajímavé. Takže jednou z položek jsou body, které zaměstnanci použijí k úhradě zdravotní péče, masáží, rehabilitací, stomatologa, optika, k nákupu volně prodejných léků či doplňků stravy nebo zdravotních pomůcek na e-shopech. Rodiče si například mohou objednat speciální cvičení nebo plavání s dětmi. Ale také jsou tam k dispozici vstupenky či permanentky jak na kulturní akce, tak do fitness center, na jógu, na tanec. Příděl bodů je stanoven dle seniority a naši zaměstnanci, kteří jsou ve firmě déle než patnáct let, dostávají ročně deset tisíc korun. Do cafeterie si můžou zaměstnanci nechat převést i například mimořádnou odměnu, kterou dostanou. To znamená, že v cafeterii můžou lidé disponovat až několika desítkami tisíc v rámci kalendářního roku.

Ale co vládní omezení zaměstnaneckých benefitů? Projeví se to nějak?

V rámci daňového balíčku vláda rozhodla, že daňově uznatelný limit na člověka bude na úrovni poloviny průměrné mzdy předchozího roku. To znamená, že v příštím roce zaměstnanec, aniž by to mělo daňový účinek na jeho příjem, bude moci utratit maximálně 22 tisíc korun. Bohužel tam spadají i oblasti, které byly dosud od daně osvobozeny, což je sport, lázně, masáže, vzdělávání. Takže ve finále na to doplatí zaměstnanec.

Jeden z populárních benefitů je Sick day, volno na nemoc, vyšetření bez potvrzení od lékaře…

I ten mohou naši zaměstnanci, kteří jsou u nás v hlavním zaměstnaneckém poměru, čerpat, mají k dispozici tři dny do roka. V kolektivní smlouvě máme ukotveny i další benefity, jako jsou tři dny na svatbu. Pokud jde o pohřeb či událost, která se týká přímých příbuzných, tak dáváme dnů pět. Pak je k dispozici pracovní volno pro zaměstnance, který má dítě do 15 let, na dny, kdy dítě odjíždí nebo přijíždí z tábora či školy v přírodě, volno na doprovod rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení, volno na likvidaci živelní pohromy, těch výhod je celá řada. Nemůžu nezmínit, že maminkám, které se vrací po rodičovské dovolené, nabízíme práci formou zkráceného úvazku v kombinaci s možností práce z domova. Benefit v podobě home office nebo flexibilní pracovní doby je nabízen všem zaměstnancům, kterým to povaha práce dovoluje.

Říká se, že zaměstnanci jsou největší know-how každé firmy. Souhlasíte?

Jestliže tavíte sklo, tak k tomu potřebujete lidi, kteří tomu rozumí, a doba, kterou potřebujete na zaškolení například člověka na velínu, je delší než jeden rok. Sklo je alchymie a my si ceníme toho, že u nás pracuje spoustu let celá řada lidí, kteří tu práci znají opravdu dokonale. V prosinci budeme již tradičně udělovat stříbrné, zlaté a pamětní medaile a letos máme téměř dvě stě medailistů, což je číslo, které svědčí o tom, že máme věrné zaměstnance, kteří tu pracují i více než čtvrtstoletí. A firma jejich znalosti a loajalitu potřebuje.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*