V zoo se narodila čtyři gepardí koťata

Foto: Andrea Balejová
  •  

Mezinárodní den gepardů, který připadá na 4. prosince, slaví Zoo Ústí nad Labem oznámením radostné zprávy. Narodila se zde čtyři koťata tohoto vzácného druhu. Mláďata geparda se narodila 20. září a porod podle záznamů z kamer proběhl bez problémů. „První mládě se narodilo půl hodiny po půlnoci a to poslední – čtvrté, krátce po třetí hodině ranní,“ popisuje chovatelka Věra Malířová. Pro gepardy jsou vícečetné vrhy přirozené.

„Odchov jediného mláděte není efektivní investicí pro samici a pro stimulaci laktace je třeba sání více mláďat. Čtyři mláďata jsou v tomto ohledu ideální,“ doplnila vedoucí zoologického útvaru Petra Padalíková. Pro samici, která se o mláďata stará vzorně, je to druhá zkušenost. Tu první měla v loňském roce, tehdy se odchov nezdařil. Letošní vrh je dvojnásobný a pro ústeckou zoo tak dvojnásobnou radostí.

Do přirozeného odchovu tým zoologů a chovatelů nijak nezasahuje, probíhají však pravidelné veterinární kontroly a monitoring. Minulý týden proběhla jedna z dalších veterinárních prohlídek zaměřená mimo jiné na kontrolu růstu. „Mláďata se zdárně vyvíjejí, proběhla také nutná vakcinace. Již při dřívějších prohlídkách bylo zjištěno pohlaví – jedná se o 1 samce a 3 samice,“ upřesňuje veterinární lékařka Jana Matoušková. Pro samici i mláďata je nyní důležitý klid. Kdy budou mít návštěvníci šanci je spatřit, bude avizováno. „Děkujeme návštěvníkům za trpělivost. Zatím máme důvod k radosti, byť ještě nemáme vyhráno,“ uzavírá ředitelka Ilona Pšenková. Pokud bude odchov mláďat úspěšný, zůstanou v ústecké zoo minimálně rok, než dojde k jejich odstavení od matky.

V tomto roce se narodila mláďata gepardů štíhlých v sedmi zoologických zahradách v Evropě, z toho přežívají pouze vrhy ve čtyřech institucích. Úspěšná je tak i ústecká zoo.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*