S fyzioterapeutem z ACME můžete rehabilitovat doma

  •  

Vedle domácí zdravotní péče či hospicové péče nabízí ústecká agentura domácí péče ACME také rehabilitační péči v domácím prostředí. Podle zkušené fyzioterapeutky Věry Abdulové je domácí rehabilitace vhodná pro pacienty všech věkových kategorií, kteří vyžadují pomoc v době rekonvalescence po akutních operačních výkonech, covidu nebo i úrazech.

Přibližte nám, jak přesně fyzioterapie v domácí péčí probíhá?

Po schválení našich návštěv praktickým lékařem zavoláme klientovi a domluvíme se na přibližný čas návštěvy. Při samotné návštěvě zjistíme, jaké potíže klient má, v jaké fyzické i psychické kondici je a čeho by rád docílil rehabilitací. Popřípadě řešíme tyto věci s rodinnými příslušníky, kteří o klienta pečují. Podle fyzického stavu klienta probíhá cvičení na lůžku, vsedě nebo následně ve stoji u opory. Zjistíme, jaké kompenzační pomůcky používá nebo potřebuje. Popřípadě mu doporučíme, jaké pomůcky dokoupit, aby byl v rámci bytu samostatnější. To je například vyšší matrace, různé druhy nástavců na vanu, WC, madla a podobně. Podle potíží, které klient má, přizpůsobíme naše cvičení.

Jak rozdílné a třeba náročnější je pro vás provádět fyzioterapii v domácím prostředí, oproti tomu nemocničnímu…

V domácím prostředí je fyzioterapie o něco složitější. Máme k dispozici pouze vybavení domácnosti. Postele nebývají často polohovací, jsou často nízké a hůře přístupné na cvičení. Špatně se pak trénuje i vstávání z lůžka. Navíc jsme často s klientem sami a musíme se spolehnout na svoji fyzickou kondici.

O jaké pacienty nejčastěji pečujete?

Ve větší míře se jedná o klienty vyššího věku, kteří kvůli zhoršené mobilitě nemohou docházet na rehabilitaci ambulantně. O pacienty po úrazech, po operacích, po náhradách kloubů. Ale také po mozkových příhodách, při potížích se srdeční nebo dechovým ústrojím. Dále pak při neurologických onemocněních, jako je například roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba. Máme i pacienty po covidu či jiné nemoci, kdy byl klient upoután na lůžko a zhoršila se jeho pohyblivost.

Jaké druhy rehabilitace nabízíte?

Jedná se o různé formy dechového cvičení. Aktivní, posilovací a protahovací cvičení. Polohování imobilních klientů. Nácvik chůze a jejího správného stereotypu.

Často se dlouhodobý pobyt v nemocnici podepíše na hybnosti pacientů. Máte zkušenosti i s tímto?

Samozřejmě, máme. U starších klientů stačí i krátkodobé upoutání na lůžko a k návratu do původní fyzické kondice je pak často potřeba dlouhodobá pohybová léčba. Čím déle jsou lidé upoutáni na lůžko z jakéhokoliv důvodu, o to větší a delší je pak potřeba rehabilitace a následné rekonvalescence.

Takže se dá říci, že ke každému člověku přistupujete individuálně?

Ano, to zcela jistě. Záleží na věku, druhu nemoci, postižení a ve velké míře i psychickému stavu klienta. V každém případě se jedná o citlivý přístup z naší strany.

Je rehabilitace poskytovaná domácí péčí hrazena ze zdravotního pojištění?

Domácí péče je po schválení praktickým lékařem plně hrazena pojišťovnou. Klient může tímto způsobem využít naše služby, i pokud má od specialisty vypsaný poukaz na rehabilitaci a zdravotní stav mu nedovolí docházet na rehabilitaci ambulantně. Vždy je to ale po dohodě se svým praktickým lékařem. Poskytujeme i soukromé návštěvy, které si klient hradí sám.

Máte nějaký „příběh s dobrým koncem“, kdy jste intenzivní fyzioterapií klienta takzvaně postavila na nohy?

Těch příběhů je za těch téměř 20 let, kdy pracuji u této domácí péče určitě několik. Vždy velmi potěší, když vás i po letech poznávají bývalí klienti a hlásí se k vám třeba v obchodě. Nebo když se pán může, konečně po několika měsících, kdy měl potíže se vůbec zvednout z polohovací postele, pohybovat po svém dvoupatrovém domě jen za pomocí jedné hole. A pohladí na duši, když vám manželka klienta řekne, jak moc je šťastná, že se může opět s manželem vydat na procházku ven. Jsem ráda, že můžu být i takovou duševní podporou „svým“ klientům, ale i rodinným příslušníkům, kteří většinu svého času věnují péči o své blízké.

ACME Domácí péče s.r.o.
Železničářská 908/24
400 03 Ústí nad Labem
E-mail: info@acmepece.cz
Tel. 475 216 331

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*