Knihovna zve na filmové večery s dokumenty

  •  

Knihovna Ústeckého kraje navázala spolupráci s Institutem dokumentárního filmu, v rámci níž letos začíná s pravidelnými projekcemi filmů z produkce projektu KineDok. V únoru se návštěvníci mohou těšit na dokumentární experiment Zdola, jenž přibližuje život lidí bez domova v Ústí nad Labem.

Knihovna Ústeckého kraje se v roce 2022 připojila k mezinárodnímu projektu KineDok. Tato alternativní distribuční platforma pro autorské dokumentární filmy v současné době funguje v šesti zemích Evropy a nabízí divákům projekce na nejrůznějších netradičních místech. V České republice KineDok zaštiťuje Institut dokumentárního filmu, s nímž knihovna uzavřela smlouvu o spolupráci, čímž získala přístup ke kompletní nabídce filmů, a stala se tak jedním z projekčních míst.

Projekce dokumentárních filmů z produkce KineDok v Knihovně Ústeckého kraje probíhaly v předchozích dvou letech spíše nárazově, v letošním roce je však knihovna plánuje realizovat pravidelně. Na první pololetí roku je aktuálně naplánována jedna projekce měsíčně. Promítání bude probíhat vždy poslední týden v měsíci ve Vědecké části knihovny na adrese Velká Hradební 49. Vstup na filmové projekce je zcela zdarma.

V lednu bylo v knihovně možné zhlédnout československý snímek Láska pod kapotou, nejbližší další promítání se uskuteční v úterý 27. února, kdy se návštěvníci mohou těšit na český film Zdola. Tento dokumentární experiment představuje osobní výzkum mladého sociálního pracovníka, který se rozhodl strávit týden na ulici v Ústí nad Labem, aby lépe porozuměl realitě svých klientů. Na diváky čeká syrový záznam skryté kamery plný různých sociálních interakcí, především však prudkých změn bezprostředního prožívání hlavního protagonisty.

Jan Černecký, Knihovna Ústeckého kraje


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*