Průvod zatím neplánujeme. Ústecký pride se koná již potřetí

  •  

V týdnu od 17. do 23. června se bude konat již 3. ročník festivalu Ústecký pride. Jde o sérii převážně kulturních, ale i vzdělávacích a sportovních aktivit s LGBTQA+ tematikou. Datum není vybráno náhodně – červen je totiž celosvětově proslavený jako takzvaný Pride Month (tedy Měsíc hrdosti) odkazující na Stonewallské nepokoje (demonstrace za kvír práva v 60. letech v USA). „Gayové, lesby, bisexuální a asexuální osoby, trans* a nebinární lidé… Tihle všichni jsou součástí naší společnosti, jenom mimo velká města nejsou tolik vidět. I když prozatím v Ústí nad Labem průvod neplánujeme, přijde nám důležité veřejné akce pořádat a queer lidi propojovat,“ říká za Ústecký Pride spoluorganizátor*ka Kája Hru.

Akce proběhne na půdě několika ústeckých institucí jako je Knihovna ústeckého kraje, Fakulta umění a designu UJEP, Veřejný sál Hraničář a další. ”Knihovna Ústeckého kraje se již třetím rokem připojuje k celosvětové kampani Pride Month, v rámci níž jsou celý červen u Lidové a Vědecké části knihovny vyvěšeny duhové vlajky LGBTQA+ komunity. Možnost podpořit místní komunitní festival Ústecký pride je skvělou příležitostí, jak ukázat, že naše organizace je otevřená všem bez rozdílu,“ říká Jan Černecký, tiskový mluvčí Knihovny Ústeckého kraje.

Program zahrne například čtení queer literatury s nakladatelstvím Adolescent a nebo čtení knihy Ani holka, ani kluk. Dále jsou připraveny koncerty, DJs a drag shows, sekáč, přednáška, workshopy, promítání filmu Léto v Kreuzbergu nebo queer fotbalový turnaj. Na akci se objeví např. spisovatel a držitel ocenění Magnesia Litera Marek Torčík, místní písničkářka Magdalena Trajerová, drag umělci Creative Swine, Rudy Daddy, Northqueerz, berlínská producentka amy crush a další vystupující. Celý program je k vidění na Facebookové události zde.

Aby byl Ústecký Pride schopen zaplatit vystupujícím honoráře a pokrýt produkční náklady, spustil sbírku na platformě Donio a bude vděčný za každý příspěvek.

Kolektiv Ústeckého pridu se zformoval v létě 2022 ze studujících UJEP. První rok šlo o dvoudenní akci, loni získal pride formu sedmidenního festivalu a i letos poběží program od pondělí do neděle. Za akcí stojí skupina podobně smýšlejících queer lidí, pro které jsou důležité hodnoty respektu k odlišnostem, otevřenosti a progresivnosti. Jak se zvětšuje celý koncept festivalu, je potřeba i více lidí – proto kolektiv shání jak další členstvo, které pomůže s přípravou akce dopředu, tak dobrovolnictvo, které se zapojí přímo na místě. Přihlásit se může kdokoliv, kdo souzní s hodnotami akce, a to prostřednictvím formuláře bit.ly/UP-dobrovolnictvo nebo napsat na sociální sítě Ústeckého pridu. „Jsem nadšená, že se tu taková akce koná a že s ní můžu trošku pomoct. Iniciativa budovaná zezdola má podle mě největší sílu opravdu zaujmout a oslovit lidi,“ říká Klára Trávníčková, studentka a zároveň učitelka na základní škole, která se do kolektivu přidala nedávno.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*