V rodině musíte působit nejen jako profík, ale i parťák

  •  

Dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu poskytuje odbornou ošetřovatelskou a hospicovou péči v domácím prostředí ústecká agentura ACME. Podle její příjmové sestry Aleny Dvořákové nemocný doma, po dobrém nastavení medikace lékařem, většinou úplně rozkvete. A i když ví, že konec bohužel nastane, život si ještě může užít.

Pracovala jste jako sestra, která poskytuje domácí hospicovou péči. Jak jste se dostala k práci příjmové sestry,

Změnila jsem zaměstnavatele. Nechtěla jsem ale úplně opustit hospicovou péči, jen ji trochu rozšířit a naředit a také zkusit něco jiného. Jinak vlastně dělám úplně to samé. Mluvím, mluvím, mluvím. Což mi jde, jsem hodně upovídaná. Naštěstí ale vím, kdy se mám upozadit a nechat mluvit druhé.

Je náročné jednat s rodinou pacientů či pacienty samotnými?

Náročnější je to většinou s rodinou. Ti mají o svého nejbližšího strach, a předjímají ho i za nemocného. Nebo naopak nenechají nemocného mluvit a řeší vše za něj. Anebo mají každý úplně jiné představy a vy je musíte dát nějak dohromady. O to je ale ta práce pestřejší.

Vrátíme se k hospicové péči, se kterou máte bohaté zkušenosti. V čem tato péče spočívá?

Zkvalitnit a důstojně prožít čas, který nemocnému zbývá. V domácím prostředí, s rodinou, se zvířátky. Do své péče berete komplet celou rodinu. Takže si s nimi povídáte, radíte, pomáháte. Hlavně nelžete a neslibujete nemožné. Potřebujete získat jejich důvěru. Pouštějí vás k sobě domů a za to čekají, že budete nejen profík, ale i parťák.

Jak funguje domácí hospicová péče? 

Podmínkou pro přijetí do domácí hospicové péče je, aby s nemocným někdo 24 hodin byl doma. Aby bylo možné se někomu dovolat a aby i pečující volal v případě jakýchkoliv potíží. Když budete doma sama, budete bolavá, upadnete a telefon budete mít na stole, tak vám bohužel nemáme jak pomoci. Proto ta pečující osoba. Většina mobilních Hospiců pak funguje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Sestra je na telefonu a připravená kdykoliv vyjet.

Kolikrát za den sestřičky navštěvují nemocného?

Je to individuální. Většinou se to ale odvíjí od léčby bolesti a potřeby nemocného, rodiny. Pokud je potřeba lineární dávkovač, přístroj na pravidelné podávání léků, jezdí se do rodiny každý den na výměnu. Pokud je bolest stabilnější, jezdí se minimálně třikrát týdně. Někdo chce třeba návštěvu jen dvakrát týdně a to respektujeme. Jsou klienti, co chtějí každý den a i několikrát denně.

Pacient vlastně tráví poslední chvíle života doma se svými blízkými. Jak to podle vás je důležité?

Je to moc důležité a hlavně přirozené. Nemocný doma, po dobrém nastavení medikace lékařem, většinou úplně rozkvete. Psychická pohoda je moc důležitá. Přijedete k nim domu, s lékařem, povídáte si, máte o něj zájem. Posloucháte ho, řešíte, co jej trápí. Vysvětlujete. Cítí se důležitý a živý. Většinou si nechtějí povídat o své nemoci. Vypráví vám o životě, zajímají se, co se děje. Vědí, že konec bohužel nastane, ale chtějí si život ještě užít. A to vám dává smysl tu práci dělat. Protože je u ní většinou, překvapivě pro ostatní, hodně humoru.

Jak si o domácí hospicovou péči lze požádat a hradí ji pojišťovny?

Stačí kontaktovat samotný Hospic a oni vám vše vysvětlí. Také dávají doporučení a kontakt nemocnice nebo praktický lékař. Ve velké většině již pojišťovny péči hradí. Což je velký krok kupředu a úleva pro rodiny.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*