Divadelní festival KULT oživí Ústí po sedmadvacáté

Foto z představení Pomerančová lodička od FysioART.
  •  

Už 27. ročník divadelního festivalu KULT se bude odehrávat v Ústí nad Labem deset říjnových dní a přivítá nejen divadelní soubory z celé České republiky. Od 9. do 18. října festival nabídne více jak třicet kulturních událostí na šesti scénách. Hlavní divadelní program doplní koncerty, diskuze a módní performance. Diváci se mohou těšit na činohru, pohybové, alternativní divadlo, nový cirkus a site-specific zahájení festivalu.

V rámci zahájení festivalu, které se uskuteční na jezeře Milada pod hlavičkou #kulturunezastavíš, se podle pořadatelů vrátíme k ohni – ke kořenům nás, lidí, divadla, společnosti. To je zároveň úvodem do letošního tématu festivalu, kterým jsou Kořeny. „Téma festivalu zdůrazňuje, že kultura vyživuje a propojuje naši společnost, stejně jako kořeny vyživují a propojují stromy v lese. Festival KULT se stává místem setkávání a sdílení, a tím posiluje naše společenské vazby,“ dodává ředitelka festivalu Lenka Havelková.

Během festivalových dní se představí například Švandovo divadlo na Smíchově s inscenací Na první pohled, jedná se o monodrama v hlavní roli s Marií Štípkovou, která je za svůj výkon nominovaná na Cenu Thálie. V Činoherním studiu bude možné navštívit představení Žena divadelního kritika Divadla pod Palmovkou v režii Tomáše Dianišky, nebo pohybovou inscenaci Light in the Darkness Miřenky Čechové a Radima Vizváryho či Chladné dítě Divadla Disk. Ve Veřejném sále Hraničář bude možnost zhlédnout inscenaci A Vybuchla Setuza v režii Adama Ernesta, která vzniká v koprodukci Činoherního studia a spolku KULT.

V premiérovém uvedení se diváci mohou těšit na inscenaci Červotoč domácího Činoherního studia. Divadlo Demago aneb Jiří Maryško chystá improvizované představení Neposlušné menisky. Jednou z netradičních lokalit festivalu, bude Střekovské nábřeží, kde se dostaneme s představením K Prameni ke kořenům, mytologii, původních obyvatel amerického kontinentu.

Program festivalu nezapomíná ani na dětské diváky a divačky. S rodiči mohou navštívit například Pomerančovou lodičku od FysioART, na kterou navazuje pohybová herno-dílna nebo Pohádku pro odvážné, v hlavní roli s Andrejem Lygou, který byl za svůj výkon nominován na Cenu Thálie. Předposlední festivalový den věnujeme novému cirkusu v podání Cirk La Putyky s inscenací Hey, Earth! Festivalové zakončení proběhne v Hraničáři s festivalem Barevná planeta a jejich balkánským večerem.

Stejně jako v loňském roce, organizátoři navázali na spolupráci s Ateliérem oděvní tvorby a designu, který vede Jan C. Löbl a před čtyřmi vybranými hlavními programy festivalu se uskuteční módní performance. Divadelní program pak také doplní besedy s tvůrci inscenací, nebo koncerty. Detailní program a vstupenky na jednotlivá představení najdete na webu festivalkult.cz.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*