Čelišová: Je to chaos, ne demokracie. Chybí informace a komunikace

  •  

Ústecké opozici se nelíbí přístup vedení města k obsazování výborů a komisí.

Od roku 1990 je to prý poprvé v historii, kdy strany a hnutí, které jsou v zastupitelstvu, nemají v těchto orgánech své zastoupení. „Nemá to koncepci, každý radní říká něco jiného,“ uvedla zastupitelka Květoslava Čelišová (KSČM).

Opoziční strany napříč zastupitelstvem kritizují sestavení komisí rady města. Proč?
Protože vůbec nevíme, jak se komise sestavují. Nikdo neobjasnil mechanismus výběru lidí do komisí, přitom se současné strany v městské vládě holedbaly, jak budou transparentní. A to nejde jen o nějaké formality, ale komise a výbory jsou poradní orgány města. Spolupodílejí se na tom, kam bude směřovat školství v Ústí, kultura, sport, ale i hospodaření města.

Máte svého zástupce v kontrolním výboru.
Ano. K tomu nás vyzvalo vedení města krátce po volbách. Od té doby přestalo o obsazování orgánů nejenže jednat, ale vůbec o něm informovat.

V minulých volebních obdobích mohly strany a hnutí ovlivňovat sestavování komisí?
Rozhodně jsme věděli, jakým způsobem jsou tyto orgány sestavovány. Pokaždé jsme v nich měli zástupce. Protože si tehdejší vedení města uvědomovalo, že komise jsou důležité. Pokud ve školské komisi nebudou odborníci, může to mít neblahý dopad na základní školy a školky, kterých je město zřizovatelem.
Tentokrát je to poprvé co vedení města o obsazování komisí mlčí a v případě sportovní, kulturní a školské prostě jen oznámilo, kdo je členem.

Vedení města tvrdí, že na jednání komisí bude mít kdokoli přístup.
To ano, ale komise musí odhlasovat, že na jednání může takový člověk být. A co když se členům komise, o kterých nikdo neví, jak byli vybíráni zachce, aby tam takový člověk nebyl? Tak má smůlu.

Na jednání zastupitelstva 18.února byste měli jednat o klíčovém rozpočtu města. Jaký je návrh rozpočtu, je schodkový a podpoříte ho?
Nevíme. Dosud zastupitelé návrh rozpočtu nedostali.

Je pravděpodobné, že v rozpočtu bude dotace 12 milionů pro „činoherák“. Zastupitelé už minule tuto dotaci zpochybňovali…
To se nedivte, protože jde v tuto chvíli o velmi neprůhledné financování. Dotace 12 milionů by byla nejvyšší za poslední leta ne-li nejvyšší v celé historii divadla. Navíc už v prosinci si koalice prohlasovala milionovou dotaci pro „činoherák“. Budeme žádat důkladné vyúčtování těchto peněz. Protože prostě v minulosti nebylo hospodaření tohoto divadla úplně v pořádku.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*