Světově proslulá Veronika Šrek Bromová bude vystavovat v Hraničáři

  •  

Do Ústí přijede poprvé světoznámá fotografka a výtvarnice Veronika Šrek Bromová. V úterý 17. února v 17.00 hodin zahájí v Galerii Hraničář vernisáž své výstavy Úlomky planety Chaos. Název expozice není nahodilý. Multimediální umělkyně žije od roku 2009 na venkovské usedlosti Chaos – a právě život v chaosu, který autorka vnímá pozitivně jako počátek něčeho nového, láska k přírodě a všemu živému i touha slučovat zdánlivě neslučitelné charakterizuje její tvorbu. Svým rukopisem je Bromová mnohdy přirovnávána k významné americké fotografce Cindy Sherman.

Výstava Úlomky planety Chaos, která navazuje na původní výstavu Příběh Chaosu v pražské Galerii Václava Špály, potrvá v Galerii Hraničář do 17. března.

Veronika Šrek Bromová na sebe upozornila krátce po sametové revoluci. Na výtvarnou scénu vstoupila s pracemi, ve kterých se zabývala tématy jako intimita, tělo, rodina, ale i zkoumáním hranic a jinakosti.

Dnes patří mezi celosvětově uznávané multimediální umělkyně a její díla zdobí prestižní zahraničních sbírky například v Center Georges Pompidou v Paříži nebo v Moderna Museet ve Stockholmu. „Přestože je Bromová vnímána hlavně jako autorka pracující s fotografií, je jednou z prvních umělkyň u nás,které začaly používat nová média. Ve svých digitálně manipulovaných fotografiích často vystupuje coby aktérka a průvodkyně světem svých pocitů a zažívané reality.Základním principem tvorby Veroniky Šrek Bromové je poctivost, která se projevuje nejen v námětech,ale i v nasazení vlastního těla, jež vystavuje experimentům.Autorka,vedle práce s manipulovanou fotografií a videem, využívá ke své práci i klasických forem, jako je kresba či akvarel. A i takto zpracovaná díla jsou součástí série výstav Příběh Chaosu,“ přibližuje Tereza Chaloupková, kurátorka výstavy Úlomky planety Chaos.

Hledání kořenů v chaosu

Milníkem v tvůrčím i osobním životě Bromové se stalrok 2009. Umělkyně opustila Prahu a natrvalo se přestěhovala na vesnici ve východních Čechách – na bývalou zemědělskou usedlost poblíž města Polička. „Můj muž Ivan Šrek jí dal jméno Chaos podle knihy Chaos a kyberkulturaTimothyhoLearyho. Já vnímám slovo chaos jako prostor, ze kterého může vzniknout něco nového. V chaosu dnů, v chaosu sebe i světa se pokouším najít své místo, jednotu a harmonii,“ říká Veronika Šrek Bromová.

Prostřednictvím svých děl Bromová vypráví příběhy ze života na Chaosu. Nechává diváka nahlédnout pod pokličku intimity, seznamuje ho se svojí rodinou, přáteli a bytostmi jí blízkými. Kromě života na samotě se do jejího uměleckého projevu promítají také zážitky z cest do Singapuru a jihozápadní Ugandy. Pohled na svět v podání Veroniky Šrek Bromové, okořeněný zálibou v mexických tradicích a šamanských rituálech, přibližuje výstava Úlomky planety Chaos, kterou připravila Galerie Hraničář. Vernisáž výstavy se koná v úterý 17. února v 17.00 hodin.

„Tato výstava reflektuje mou snahu žít alternativně, v souladu s přírodou a všemi jejími kvalitami. K pobytu na Chaosu jsem spěla celý svůj dosavadní život. Rané dětství a dospívání strávené v dílně na výrobu koláží mých kreativních rodičů mě zásadně ovlivnilo ve způsobu myšlení, chování i přístupu k práci a technologiím. Ale stejně tak silně na mě působily časté pobyty u příbuzných v přírodě,“ vysvětluje Veronika Šrek Bromová.

Instalaci Úlomky planety Chaos tvoří fotografie doplněné videi a kresbami. „Video vnímám jako protaženou fotografii a kreslení je mi přirozeností, bez níž nemohu být. Pracuji s akvarelem, čínskou tuší, pastelkami a akrylem. Fotografická část výstavy se pohybuje na hranici dokumentu a inscenované fotografie,“ upřesňuje Bromová a současně dodává: „Baví mě balanc mezi realitou takovou, jaká je, a realitou fiktivní či skrytou, čehož se pokouším docílit viditelnou či neviditelnou manipulací s obrazem. Manipulace pro mě ale není ničím více než prostředkem, důležitý je výsledný obraz a sdělení.“  Ve svých dílech se pokouší zachytit určité rozpětí, pohyb, provázanost dějů a světa. Pohrává si se zdánlivými protiklady typu muž/žena, dobro/zlo, příroda/technologie nebo chaos/řád, které vnímá jen jako odvrácené tváře toho samého.

Chaos šitý na míru Galerii Hraničář

Úlomky planety Chaos je už třetí variantou původní výstavy Příběh Chaosu, která proběhla v září a říjnu 2014 v pražské Galerii Václava Špály.„Autorka výstavu otevře přednáškou s velkoplošnou projekcí ve velkém sále, ve které představí svou tvorbu v širším kontextu. Součástí vernisáže bude rituál inspirovaný pradávnými civilizacemi. Návštěvníci si mohou s sebou přinést drobné předměty, kterými uctí oltář – jedno z vystavovaných děl Veroniky Bromové,“ uzavírá Tereza Chaloupková.

Galerie Hraničář je otevřena každý všední den od 15.00 do 18.00 hodin


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*