VIDEO: Město se nijak nepostavilo k facebookovému „vtipu“ herce Maryška

  •  

Ani jeden ze tří návrhů, kterém by město vyslovilo nesouhlas s nepovedeným facebookový „vtipem“ herce Jiřího Maryška, neodsouhlasili ústečtí zastupitelé.

Původní návrh Petra Brázdy (KSČM), který žádal, aby město čin odsoudilo, nebyl schválen, stejně tak další dva návrhy, které obsahovaly i pasáž o odsouzení nacistického a komunistického režimu.

Herec Jiří Maryško působící mimo jiné ve spolku Činoherák Ústí zveřejnil na sociální síti fotografii z filmu Lidice zachycující popravu s komentářem, že si takto představuje úklid ústeckého magistrátu. Vyjmenoval přitom konkrétní bývalé i současné zastupitele a občany Ústí. Mimo jiné i bývalého primátora Víta Mandíka, poslankyně Zuzany Kailové (oba ČSSD), zastupitelky Květoslavy Čelišové (KSČM) a dalších.

V kauze padlo několik trestních oznámení. Všechna teď prověřují ústečtí policisté.

Proti použití fotografie znázorňující popravu v Lidicích se ohradili i přeživší. „My, lidické ženy a děti, jsme velice pobouřeni tím, co jste si dovolil napsat a prezentovat na svém facebookovém profilu. Nevím, pane Maryško, co byste asi řekl, kdyby takhle zhanobil někdo Vaši rodinu. Z 203 žen, které musely 10. června 1942 opustit své domovy, přišly o muže a děti a byly uvězněny v koncentračních táborech, se po válce do Československa vrátilo 143 žen, dnes žijí pouze tři. Nejstarší je 92 let a nejmladší je 89,“ napsal Pavel Horejšovský, který patří mezi 17 přeživších lidických dětí, ve stanovisku Českého svazu bojovníků za svobodu.

Maryško se na svém facebookovém profilu se před několika dny omluvil. „Omlouvám se všem bojovníkům za svobodu, lidickým obětem a všem, kterých se dotklo mé nešťastné spojení obrázku z filmu Lidice s představiteli ústecké žumpy – s lidmi, kteří škodili a škodí jak v politice, tak na sociálních sítích a komentářích pod internetovými články. Někteří z nich nám už rok, bez povšimnutí správců serverů, nadávají do Židů, obřezanců, feťáků, havloidů a často vyhrožují likvidací,“ napsal Maryško.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*