TÉMA ROZPOČET: Nejzkušenejší zastupitel říká, že rozpočet Ústí je kočkopes

  •  

Přestože nakonec většina zastupitelů rozpočet podpořila, někteří ho nepovažují ho za dobrý. Nejzkušenější člen zastupitelstva Jiří Madar (Ústecké fórum občanů UFO) ho dokonce nazval kočkopsem.

Jaký je podle vás rozpočet města na rok 2015?

Koalice zvolila tvorbu rozpočtu, které nerozumím. Velmi špatně se mohl hodnotit, protože koalice nesplnila svůj slib, že do konce roku 2014 zveřejní strategii na rok 2015. Pak by se dalo hodnotit, zda plní své sliby. Takto to je takový kočkopes. Jako příklad uvedu hazard. Jedna skupina chce nulovou toleranci, tedy by v příjmech měla být nula, druhá příjmy chce, tak by tam mělo být 100 milionů. Ale do rozpočtu dali polovinu 50 milionů. Nevíme, co to má znamenat.

Jsou v rozpočtu nějaká úskalí?

Filosofie koaličního návrhu byla: snížíme uměle výnosy, zvýšíme náklady navýšením na divadla, Městskou policii a silnice, snížíme rozpočet školám a obvodům a do usnesení dáme, že rada města bude rozhodovat o všech přesunech do 10 milionů. Tím chtěla koalice ANO a Pro! Ústí postupně dávat peníze svým oblíbencům. A toto chtěli po zastupitelstvu naivně schválit.

Náměstek Martin Mata (ANO), který rozpočet předložil, řekl, že pokud by přišla válka či jiné nepokoje, vystačí rezervy Ústí na jeden měsíc. V té chvíli není záhodno šetřit?

Neumím přesně tento výrok pana náměstka posoudit bez informací, ale bral jsem to spíše jako narážku na velkou zadluženost města.

Kritizujete, že klesly v rozpočtu města výnosy o 60 milionů. Můžete to specifikovat?

Je to snížení výnosů z hazardu, kde je předpoklad výnosů okolo 90 -100 milionů korun a překvapivě daňové výnosy, kde je předpoklad díky legislativě a politice státu, že se naopak navýší.

Navrhl jste, aby rada mohla rozhodovat o akcích jen za 5 milionů, nikoli 10. Proč?

Koalice i my jako UFO jsme deklarovali, že budeme otevření a chceme, aby mohli zastupitelé, ale i občané k rozpočtu a nákladům diskutovat. Proto jsme chtěli tuto nižší částku. To znamená, že všechny operace nad 5 milionů musí jít do zastupitelstva, to je musí projednat a schválit a dopředu se k nim můžou vyjádřit i občané města. Pokud by to tak nebylo, tak by schvalovala pouze jedenáctičlenná rada a my všichni bychom se to dozvěděli pozdě.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*