Nejvíc trabantů ještě stále jezdí na severu Čech. Do několika měsíců jich ale výrazně ubyde

  •  

Nejvíc trabantů na jednoho obyvatele najdete na severu Čech. Někteří majitelé je stále používají jako běžný dopravní prostředek. Nejde jim ani tolik o to, že jezdí dnes už originálním vozítkem, jako o levné náklady na opravy a nízkou pořizovací cenu.

Na běžnou údržbu totiž pořád stačí kontakt na dobré vrakoviště, kleště a izolepa. Odborníci ale čekají, že během příštích měsíců ze statistik zmizí stovky těchto symbolů socialismu. Dotkne se jich totiž zřejmě výrazně čištění registru vozidel, které připravil stát.

Podle našich zpráv je na Děčínsku v tuto chvíli 288 trabantů. Většina z nich ale existuje už jen na papíře a kvůli novým pravidlům v registru vozidel nás čekají ve statistice příští rok daleko nižší čísla.

„Pokud doba dočasného vyřazení přesáhla 18 měsíců, musí vlastník do konce tohoto roku nahlásit obecnímu úřadu, kde auto stojí a jak je hodlá využívat. Pokud se tak nestane, auto se z depozitu převede do režimu vyřazeno z provozu a vlastník už nebude moci auto nikdy využít,“ vysvětluje Markéta Lakomá z děčínského magistrátu.

Úřady tak zjistí přesně údaje o tom, kolik trabantů skutečně jezdí a kolik z nich se stalo raritou, jako jsou květináče z těchto vozů hned v několika zdejších zahradách.

Iva Zítková/ČRo


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*