Výstava ústecké univerzity o osudech osádek sestřelených letadel měla ohromný úspěch v USA

  •  

„Stojím tady dnes s vámi a mám zvláštní pocit. Pocit jako bych ty mladé americké kluky, jejichž život skončil na území dnešní České republiky, přivezl symbolicky zpátky domů. Spolu s jedním prostým, ale o to důležitějším slovem: Děkujeme.“

Těmito emotivními slovy ukončil 9. května ústecký Martin Veselý, z katedry historie Filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem svou úvodní řeč na půdě Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu D. C., kam přivezl výstavu s poutavým názvem Zlomená křídla / Broken Wings. Připravoval ji poslední dva roky a jejím tématem jsou osudy vybraných amerických osádek bombardérů a stíhačů sestřelených nad územím dnešní České republiky v době druhé světové války.

„Když jsem v 80. letech navštěvoval základní školu, visely na nástěnce fotografie této školy poškozené náletem. U nich byl popisek: „Také naše škola byla strategickým cílem? To provedly americké bomby v roce 1945.“ Víc nic. Bylo to příznačné, žil jsem v Československu, jehož největším spojencem byl Sovětský svaz a nepřítelem Spojené státy,“ takto Martin Veselý osvětluje prvopočátky svého zájmu o problematiku letecké války nad územím protektorátu a sudetské župy.

„Po válce se na oběť spojeneckých letců nezapomnělo. Spontánně vznikly pomníčky a pamětní desky, konala se vzpomínková setkání a smuteční tryzny. Po roce 1948, když vládu v Československu převzali komunisté, nastal zlom. Ze včerejších spojenců se stali nepřátelé, jejich připomínka z oficiálního života a historie zmizela. Ne však z kolektivní paměti, jakkoliv mnohé z událostí zavál čas a znovu jsme je objevovali až od 90. let. Na to všechno jsem myslel, když jsem připravoval výstavu, když jsem z mnoha osudů vybíral ty, které zde můžete vidět. Nebylo to jednoduché, neboť připomenout si zaslouží všichni, protože přinesli svobodě nejvyšší oběť,“ uvedl přímo ve Washingtonu na zahájení výstavy její autor.

O tom, že i po tak dlouhé době se jedná o živou historii, svědčí fakt, že na vernisáži výstavy promluvila i dcera jednoho ze sestřelených letců, paní Hollis Barnhart. Připomněla statečnost Čechů, kteří 25. dubna 1945 jejímu otci pomohli a ukryli jej až do konce války.

Výstava, která byla otevřená u příležitosti Dne otevřených dveří EU, se těšila velkému zájmu širší veřejnosti, mnoho Američanů si našlo cestu na české velvyslanectví připomenout si události, od kterých uplynulo téměř přesně 70 let.

Pro katedru historie FF UJEP se jedná o zářivý úspěch jednoho z jejích předních odborníků. Výstavu Zlomená křídla / Broken Wings je možné směle zařadit mezi nejvýznamnější kulturní akce nejen filozofické fakulty, ale i celé Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Na velvyslanectví České republiky v USA bude výstava k vidění do konce května 2015. Od podzimu se pak stane součástí velké expozice k výročí konce druhé světové války v Muzeu města Ústí nad Labem.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*