Chlumec na Ústecku je už měsíc bez strážníků. Kriminalita ve městě se ale zatím nezvýšila

  •  

Na konci minulého měsíce oficiálně skončila v Chlumci na Ústecku tamní městská policie. Veřejnou vyhláškou ji zrušilo zastupitelstvo. Kriminalita se ovšem podle policejních statistik zatím nezvýšila a na pořádek teď ve zvýšené míře dohlížejí právě státní policisté.

Únorové jednání chlumeckého zastupitelstva, které o zrušení rozhodlo, provázely silné emoce jak zastánců zachování městské policie.

Podle nového vedení města jsou důvodem zrušení městské policie nutné úspory. Podle bývalého starosty Chlumce, který Městskou policii v roce 2014 zřizoval, není nedostatek peněz hlavním důvodem zrušení městské policie.

„Ten důvod že na provoz nejsou peníze nejsou je nepravdivý, peníze jsou, ale nikdo není ochoten policii řídit a organizovat, to je ten problém,“ uvedl po jednání bývalý chlumecký starosta Petr Maxa z Nezávislých.

Nové vedení města, v čele se starostou Romanem Zettlizerem z uskupení PRO Chlumec, chce vytvořit rezervu. Zejména na pohledávky, které jsou předmětem soudních sporů. Chlumec totiž stále bojuje s dluhy, do kterých se dostal kvůli předminulému starostovi, který za to odešel od soudu s pětiletým trestem.

„Co se týká dluhové služby, tak letos musíme uhradit devět milionů korun. Co se týká soudních sporů, tak tam zatím trvá stav 16,8 milionů korun.“

Podle chlumeckého starosty Zettlitzera mají s tvorbou rezervy pomoci i zhruba dva miliony korun, ušetřené po zrušení městské policie. Kriminalita ve městě se po zrušení městské policie, podle policejních statistik, zatím nezvýšila.

„Nápad trestné činnosti klesá v rámci okresu Ústí nad Labem na všech odděleních. Chlumec měl v roce 2014 119 trestných činů a v roce 2015 za ty čtyři měsíce 97,“ vysvětluje velitel ústeckého policejního obvodu Vladimír Danyluk.

Chybějící městské strážníky nahradil Chlumec na některých místech technikou. „Máme i některé fotopasti – třeba tam, kde jsme se snažili dát některé objekty do původního stavu,“ dodává chlumecký starosta Roman Zettlitzer, podle kterého se po zrušení městské policie, zintenzivnila spolupráce s policií státní.

Jan Bachorík/ČRo Sever


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*