Madar: Je čas přestat improvizovat a profesionálně se věnovat městu

  •  

Ústecké fórum občanů (UFO) získalo v komunálních volbách dva mandáty v ústeckém zastupitelstvu. Jeho předseda, Jiří Madar, je po více než šesti měsících od voleb zklamaný z promarněných šancí a času, kterými disponovala koalice ANO a PRO!Ústí.

Jakou známku, při pohledu z opoziční lavice, byste dal vládnoucí  koalici za první půlrok vládnutí?

Neznámkuji, nejsem učitel. Profesí jsem lékař a manažer, a tak vidím nemoci a nedostatky. Zarážející je, jak jsou i po půl roce nepřipravená jednání zastupitelstva. Materiály pro zastupitele i argumentace radních, kteří je předkládají. Evidentně je jen podepisují bez čtení, přehlížejí chyby. Je mnoho rozhodnutí, které v sobě nesou budoucí problémy. Příkladem jsou dlouho slibované koncepce kultury a sportu. Příkladem je nejasné právní řešení a financování zadluženého městského fotbalového klubu. Problémový návvrh až na základě  připomínek UFO náměstek Hausenblas stáhnul.

Hnutí PRO!Ústí šlo do voleb s programem úplného zákazu hazardu na území města. Už se rýsuje plán likvidace heren?

Čekáme půl půl roku na řešení hazardu. Zatím se jen vypouštějí balónky, není koncepce, dokonce ani nástřel koncepce. UFO v programu chtělo a stále chce hazard regulovat. Na posledním zastupitelstvu jsme chtěli předložit návrh na regulaci, ale protože se jednalo do rána a ani nedošlo na prostor k předložení, zkusíme to v červnu. Chceme jasně definovat lokality, kde by se mohl hazard provozovattak, aby neobtěžoval občany v centru města, ale zůstaly zachovány finance, které jsou pro město velice potřebné.

Třeba v některé z městských budov… ?

Herny nemohou být v městských budovách, to je nesmysl a možné korupční prostředí. Doufám, že tento neoficiální návrh nemyslelo PRO!Ústí vážně. Prioritně musí herny zmizet z centra. Pak mohou existovat na okrajích města, kde budou pod dohledem kamer a pod dohledem policie. Hazard nevymýtíme, je ho potřeba dostat pod kontrolu. A docela mě překvapuje, že předvolební hity – stop hazardu a záchrana Činoherního studia – hnutí PRO!Ústí už nemá v repertoáru. Dva hlavní hity, které měli v programu neplní. Obrázek ať si udělají občané a voliči.

Ale Činoherní studio přežilo.

Přežívá, ale za jakou cenu. Bývalé vedení města se v kauze Činoherního studio chovalo prapodivně, ale i současný způsob financování je špatný, možná zavání korupcí, což posoudí kontrolní výbor. Ale co je větší problém, to je rozdělení financí na dvě scény. Když má město příspěvkovou organizaci se jmenovaným ředitelem a možností kontroly, nechápu, proč se pouštíme do neprůhledných experimentů objednání 70 představení za neprůhledně  stanovenou cenu a navíc si  pan ředitel Heidler objednává přestavení sám pro sebe. To nám fakt nepřipadá normální. UFO mělo v programu podporu kultury a zachování chodu „Činoheráku“, ale za transparentních pravidel. Současný stav fakt nahrává slovům bývalé koalice, že se tam děje něco nekalého.

Městská koalice je rozpolcena v otázce setrvání Jany Bohuňkové ve funkci náměstkyně. Měla by Jana Bohuňková rezignovat nebo být odvolána kvůli nejasnostem svého podnikání?

Pokud šlo PRO!Ústí do voleb s jasným bezpardonem střetu zájmů a voláním po čistých politicích, tak i sebemenší škraloup Jany Bohuňkové snižuje důvěryhodnost její práce a důvěryhodnost vedení města. Není to dobře, což si myslím jako občan. UFO ale nemíní zasahovat do koaličního sporu a rozdmýchávat krize. Personální problémy si musí koalice vyřešit sama.

Kritizoval jste nepřipravenost jednání zastupitelstev. Proč tomu tak je?

Protože chybí komunikace. S námi nikdo nemluví. Nemáme členy v komisích, nemáme informace, usnesení z Rady města jsou zveřejňována pozdě nebo vůbec, proto je žádáme na zastupitelstvu A tam se najednou odhalí chyby, vše se vrací zpět k předělání a ztrácí se čas. Atmosféra na magistrátu mezi úředníky je zoufalá. Průšvihem je hlavně  jednací řád zastupitelstva, po půl roce neexistuje. První návrh byl stažen pro množství technických chyb, teď je na stole druhý, téměř shodný s tím prvním Tak nevím co si myslet o práci předkladatelů. Dříve bylo dobrým zvykem koalice jednat s opozicí o bodech programu dopředu před zastupitelstvem. Zabránilo by se tak nesmyslné a nezdravé době jednání do 2 hodin po půlnoci.

Hnutí ANO v Ústí nad Labem má nového předsedu. Taková změna půl roku po vyhraných volbách není obvyklá. Čekáte otřesy v ANO a koalici?

Blahopřejeme panu Matějkovi ke zvolení. Znám ho, je to úspěšný podnikatel a pragmatik, a tak věřím že se zaslouží o zlepšení chodu institucí města. Do vztahů v koalici nevidíme, ale slyšíme skřípot. Jako UFO vyčkáme na efekty a podle toho se zařídíme

A pokud by vedl skřípot k rozpadu, je UFO na cestě do vedení města?

Zatím nic takového nenastalo a na kdyby si nehrajeme. Máme detailně zpracovaný program, který i po volbách precizujeme a prosazujeme. Pracujeme i v opozici s odborníky, abychom korigovali chyby koalice. Takže, přestože to dnes není aktuální, jsme dostatečně připraveni i na roli odpověného hospodáře. Ať už bude nebo nebude změna ve vedení města, hlavně, aby se už začalo pracovat, aby instituce, podnikatelé, sportovci či lidé v kultuře měli čitelné podmínky pro své hospodaření a rozvíjení aktivit a ne jen nějaké nereálné vize, ale jasné a transparentí postupy


  •  

1 komentář u Madar: Je čas přestat improvizovat a profesionálně se věnovat městu

  1. Opět jen záplava slov. Tady mohl svůj návrh přiložit. UFO má, my jsme ,ale nemohli…….všechno je špatně. Až se spojíte s Matějkou a komunisty co se změní?Budete mít funkci. Už se těším. Situace mezi úředníky je opravdu zoufalá, dokonce se po nich chce, aby pracovali.

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*