Městu chybí koncepce sociální práce. Od stolu ji ale nevytvoří

  •  

Ústecká zastupitelka Květoslava Čelišová (KSČM) se dlouhodobě věnuje problematikám školství, sociálních věcí a především péče o seniory. Tvrdí, že Ústí dlouhodobě nemá jasnou koncepci sociální péče a podpory a nové vedení města v tom nijak nepokročilo.

Jakou koncepci v sociální oblasti by město mělo mít. A je vůbec zapotřebí?

Protože sociální problematika je velmi široká a kompetence, finance a projekty najdete na úrovni státní, krajské, městské a neziskového sektoru, jde především o dobrou koordinaci aktivit a jejich financování, vytváření prostoru pro aktivisty, balíčků podpor. A řada ústeckých neziskovek si stěžuje, že s nimi vedení města nekomunikuje. Například senioři. Ti, co jsou aktivní, nepotřebují diktát, co a kde mají dělat. Oni to  už dávno dělají a scházejí se. Potřebují spíš jakousi servisní podporu od města.

Kdo má koncepci připravit?

Koncepce musí vzejít ze široké diskuze a musí na ní pracovat odborníci, aktivisté, zástupci sociálních skupin a další. Nyní se například na stole objevila rádoby koncepce od náměstkyně primátora Jany Bohuňkové. Počítá s vytvořením Městského klubu seniorů se sídlem v Městských lázních a doprovodnými službami za úplatu. Když se tento plán tvořil, nikdo se o něm se seniory nebavil. Prostě se vynechali. Naservírovalo se to radě seniorů rovnou tak, že klub vznikne. A konec debaty. Přitom jde o naprosto zcestnou myšlenku, o koncepci nemůže být řeč.

Vznik městského klubu se seniorům nelíbí?

Myšlenka vzniku Městského klubu seniorů jako servisní a koordinační organizace je dobrá. Jenže tento konkrétní návrh má v sobě spoustu otazníků a je připraven úzkým okruhem lidí. Kapacita prostor, které paní náměstkyně pro klub vybrala, je asi 100 seniorů. Jenže v Ústí je aktivních seniorů, kteří se sdružují v jednotlivých klubech, více než tisíc. Jen největší ústecký klub má přes 600 aktivních členů. K čemu jim jsou prostory, kam se nevejdou?  Pomíjím zcela fakt, že ten kapacitně naprosto nevyhovující prostor by musel projít rekonstrukcí, což stojí peníze, v jeho blízkosti není spojení MHD a takových nedomyšleností bychom našli více. Pak jsou tu městská zařízení pro seniory. Na místa v nich čeká roky. Koncepce by měla počítat i s tímto problémem, jenže to nikdo zatím neřeší…

Redakce


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*