Matějka rezignoval na post šéfa ANO v Ústí. Situace v hnutí i v koalici ve městě vře

  •  

Jen pět týdnů vydržel ve funkci předsedy ústeckého ANO Josef Matějka.Včera rezinoval na tento post rezignoval.

Z prohlášení, které Matějka zaslal médiím vyplývá, že situace uvnitř ústeckého ANO je nestabilní. Tomu napovídala už situace na sněmu, kde bylo nové vedení ANO zvoleno, které bylo podlě některých účastníků velmi bouřlivé.

Odstoupil jsem 17.června z pozice předsedy Oblastní organizace hnutí ANO Ústí nad Labem. Rezignaci jsem osobně předal krajskému předsedovi Pavlu Eliasovi. K tomuto kroku, o kterém jsem dlouho přemýšlel, mě vedly dva základní důvody,“ píše Matějka v prohlášení.

A nastiňuje důvody svého odstoupení. „Jako předseda Oblastního sdružení ANO jsem se ihned po zvolení zavázal k tomu, že se pokusím co nejrychleji a trvale stabilizovat napjatou situaci uvnitř členské základy. Členská základna hnutí je živý organismus s řadou různých názorů a názorových proudů. Někteří členové organizace vedeni vysokými osobními ambicemi předřadily tyto zájmy nad zájmy Hnutí ANO a vedou trvalý boj o jeho destabilizaci a ukojení osobních zájmů. Přes veškerou snahu, která spočívala mimo jiné i v individuálních rozhovorech se členy hnutí, se mi tento krok nepodařil,“ uvádí Matějka.

Podle náměstka primátora Martina Maty z ANO 2011 chyběla komunikace uvnitř hnutí. „Bohužel jsme se kvůli těm názorovým věcem nedostali ke stolu, to byla zásadní chyba. Tomhle ohledu ta komunikace vážně vázla. Budu se snažit o to, abychom se dostali k nějakému dialogu ještě před zastupitelstvem, abychom věcně a racionálně odhlasovali věci, které jsou důležité. Co bude dál, to je otázka…“ konstatuje Mata.

Matějkovi vadí také chování koaličního partnera. „Druhý, a možná ještě závažnější důvod, úzce souvisí se situací v koalici, kterou v Ústí nad Labem uzavřelo hnutí ANO s hnutím PRO!Ústí. Bohužel z podkladů od zástupců našeho koaličního partnera i našich nadřízených orgánů jsem se dozvěděl, že hnutí PRO!Ústí namísto toho, aby její lídr Martin Hausenblas standardně řešil napětí uvnitř koalice s oblastním sdružením ANO, jedná za našimi zády s vrcholnými představiteli hnutí ANO a stejně tak s krajským předsednictvem. Tato situace je zcela nepřijatelná pro řízení organizace a vytváří neřešitelnou dezorientaci postojů a názorů,“ končí své prohlášení pro média Matějka.

Situace v ústecké koalici ANO a PRO!Ústí vře už delší dobu. ANO má dlouhodobě výhrady k práci náměstkyně primátora Jany Bohuňkové (PRO!Ústí) a už řadu tdnů trvá na jejím odchodu. Minulý týden rezignoval radní pro kulturu Jaroslav Haidler (PRO!Ústí) a už dříve i radní David Daduč (PR!Ústí).

Matějka se měl sejít začátkem týdne s lídrem koaličního partnera náměstkem primátora Martinem Hausenblasem. Se schůzky ale sešlo, protože Matějkovi vadilo, že ho Hausenblas obešel a jednal o situaci v Ústí s krajským vedením ANO.

Zda koalice vydrží, nebo se rozpadne, může být jasno na zastupitelstvu města 24.června. Zastupitelstvo jako vrcholný orgán města má právo odvolávat radní a volit nové.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*