AKTUALIZUJEME: Vedení ANO zrušilo organizaci v Ústí. Zastupitelé se mandátu nevzdají

Andrej Babiš. Foto: ANO
  •  

Předsednictvo hnutí ANO nesouhlasí se změnami ve vedení města Ústí nad Labem, kde dosud vládla koalice ANO s hnutím PRO! Ústí.

S okamžitou platností proto dnes rozhodlo o okamžitém zrušení ústecké oblastní organizace a vyloučení všech jejích 29 členů. Zároveň vyzvalo zastupitele ANO Věru Nechybovou, Pavla Dufka, Renatu Zrníkovou, Martina Beneše, Miroslava Štráchala a Yvetu Tomkovou, kteří napomáhali puči na radnici tohoto krajského města, aby se vzdali svých mandátů.

Část zastupitelů ANO odvolala ve čtvrtek vedení složené ze stranických kolegů a hnutí PRO!Ústí. Pak zastupitelstvo zvolilo do vedení města druhou část zástupců ANO a Ústeckého fóra občanů (UFO). Podporu získali i od opozičních ČSSD, KSČM a ODS.

„Chápeme to jako ukázkový puč, od kterého se jako vedení ANO důrazně distancujeme. Část zastupitelů za ANO se kvůli svým zájmům spojila s opozicí, což absolutně odmítáme. Absolutně také odmítáme, aby se lidé volení za hnutí ANO takto chovali ke svým koaličním partnerům a hlavně k obyvatelům Ústí nad Labem, kteří věřili, že kmotrovské časy ve městě mohou skončit,“ uvedl v prohlášení předseda hnutí Andrej Babiš. Situací v krajské metropoli se chce dál zabývat osobně.

Zrušení místní organizace znamená, že ani jeden z jejích 29 členů už v tuto chvíli není členem hnutí.

Radní Tomková (ANO), která podpořila odvolání vedení města,  řekla, že bývalé vedení chystalo jinou koalici. „Už před několika měsíci chtěla část ANO a PRO!Ústí odvolat své starosty, kteří nesouhlasili s kroky PRO!Ústí. Členové ANO nabízeli koalici i ODS, jejíž podporu teď kritizují,“ tvrdí Tomková. Vyjednávání s ANO potvrdila pro ČTK  zastupitelka ODS Miroslava Lazarová. „Zástupci bývalého vedení města za ANO nám nabízeli koalici části ANO, PRO!Ústí a ODS s tím, že bychom mohli získat post náměstka primátora, člena rady a zástupce ve vedení centrálního městského obvodu,“ řekla a dodala, že ODS tuto nabídku odmítla.

Podle prohlášení, které Věra Nechybová, Renata Zrníková, Pavel Dufek a Yveta Tomková poslali médiím, trvají na tom, že konec koalice byl jediným možným řešením. „Odmítali jsme nesmyslné sociální obchody, návrat agentury pro sociální začleňování, které městu nikdy nic nepřinesla. Nesouhlasili jsme se zadáváním zakázek předem vybraným lidem. Poslední kapkou pro nás bylo, že PRO!Ústí na posledním jednání městské rady přišlo se záměrem nabídnout vysokoškolské koleje ve čtvrti Klíše uprchlíkům. Stalo se to mimo zápis, tedy jednoznačně s účelem tajit to před veřejností,“ dodala Tomková.

Hnutí ANO bylo v Ústí rozštěpené dlouhodobě. Projevilo se to už na začátku roku při schvalování rozpočtu. Prošel návrh upravený podle požadavků opozice.

 

PROHLÁŠENÍ

ANO – předsednictvo
Předsednictvo hnutí ANO nesouhlasí se změnami ve vedení města Ústí nad Labem, kde dosud vládla koalice ANO s hnutím PRO! Ústí. V neděli proto rozhodlo o okamžitém zrušení tamní oblastní organizace a vyloučení všech jejích 29 členů. Zároveň vyzvalo zastupitele ANO, kteří napomáhali puči na radnici tohoto krajského města, aby se vzdali svých mandátů.

Polovina zastupitelského klubu hnutí ANO na středečním jednání městského zastupitelstva iniciovala svržení dosavadního primátora za ANO Josefa Zikmunda a sestavila účelovou koalici s hnutím UFO, kterou podporují zastupitelé ODS, ČSSD a KSČM.

Vedení hnutí ANO tento postup důrazně odmítá a vyzývá ústecké zastupitele Věru Nechybovou, Pavla Dufka, Renatu Zrníkovou, Martina Beneše, Miroslava Štráchala a Yvetu Tomkovou ke složení mandátů, které ve volbách získali za hnutí ANO.

„Chápeme to jako ukázkový puč, od kterého se jako vedení ANO důrazně distancujeme. Část zastupitelů za ANO se kvůli svým zájmům spojila s opozicí, což absolutně odmítáme,“ říká předseda hnutí Andrej Babiš. „Absolutně také odmítáme, aby se lidé volení za hnutí ANO takto chovali ke svým koaličním partnerům a hlavně k obyvatelům Ústí nad Labem, kteří věřili, že kmotrovské časy ve městě mohou skončit,“ dodal předseda hnutí s tím, že situaci v severočeském krajském městě hodlá i nadále řešit osobně.

 

ANO Ústí – Věra Nechybová, Renata Zrníková, Yveta Tomková, Pavel Dufek
Respektujeme krok předsednictna hnutí ANO, rozhodně ale odmítáme to, abychom byli označováni za pučisty. Byli to právě zástupci ANO zastoupení v bývalém vedení města, kteří za zády členské základny vyjednávali společně s PRO!Ústí o jiných koalicích s cílem zbavit se názorových oponentů.

Koalice hnutí ANO a PRO!Ústí byla dlouhodobě neudržitelná, kroky bývalého koaličního partnera podporované částí ANO v důsledku poškozovaly město Ústí nad Labem.

Byla to část ANO kolem Pavla Štěpaře a Martina Maty, která společně s PRO!Ústí chtěla získat ke spolupráci UFO a ODS. Ústeckému fóru občanů už na jaře nabízel místo v radě města lídr PRO!Ústí Martin Hausenblas.

Bývalý náměstek Martin Mata a radní Milan Krejčí před několika týdny nabízeli ODS post náměstka primátora, člena rady města a pozici ve vedení obvodu Ústí nad Labem – město. Té stejné ODS, jejíž podporu současnému vedení města teď kritizují.

Ani o jednom z těchto kroku neměla členská základna žádné informace, šlo o kroky vedené úzkou skupinou lidí, která měla za cíl zbavit se nepohodlných starostů a těch, kteří se vymezili vůči PRO!Ústí.

Stejně tak zástupci hnutí ANO dlouhodobě chystali odvolání svých vlastních starostů. Už v březnu takto chtěli odvolat starostu centrálního obvodu Kamila Hýbnera, připravovali i odvolání starosty Severní Terasy Pavla Dufka. Jeho místo nabízeli TOP 09.

Podle představ této skupiny ANO měli být všichni zastupitelé ovcemi, které budou jen zvedat ruce.

Bez předchozího projednání uvnitř hnutí ANO se měl v únoru stát čtvrtým náměstkem primátora tehdejší předseda oblastního sdružení Pavel Štěpař.

Z toho se zřejmě obratem stal odborník na odpady a měl se stát jednatelem společnosti AVE. Tento bod prošel radou města a byl původně předložen i do posledního zastupitelstva. Ani tento krok zástupci ANO v bývalém vedení města s kolegy nijak neprojednávali.

Můžeme spekulovat o tom, zda se z Pavla Štěpaře stal během několika týdnů odborník na odpady, nebo zda šlo jen o zajištění místa s příjmem kolem 50 tisíc korun měsíčně.

Už od počátku jsme se důrazně ohrazovali proti a experimentům zástupců PRO!Ústí. První zásadní nesouhlas jsme vyjádřili se záměrem sociálních obchodů, které měly vzniknout v některých městských obvodech. Ani o tom s námi nikdo nediskutoval.

Stejně tak chtělo PRO!Ústí přivést zpět do Ústí nad Labem Agenturu pro sociální začleňování, která během svého předchozího působení městu nic nepřinesla.

Pověstnou poslední kapkou pro nás bylo to, že na posledním zasedání Rady města Ústí nad Labem zástupci PRO!Ústí informovali o záměru nabídnout ministerstvu vnitra budovy UJEP pro uprchlíky. Základním požadavkem bylo, aby se tato věc neobjevila v zápisu ze zasedání rady. Šlo tedy o evidentní snahu utajit tento záměr před veřejností, protože zápisy z rady města jsou zveřejňovány na webových stránkách.

Považujeme za naprosto skandální přípravu takových kroků. Ústí nad Labem se potýká se sociálními problémy a přísun až stovek uprchlíků by znamenal konec křehkého sociálního smíru.

Bývalé vedení města nepřípustně zasahovalo do veřejných zakázek. Jejich kroky tak v důsledku mohou ohrozit celý program IPRM Mobilita. Standardem se stávalo zadávání zakázek předem vybraným architektům. Samostatnou kapitolou je působení bývalého radního Jaroslava Haidlera v čele příspěvkové organizace Činoherní studio města Ústí nad Labem, kde existuje vážné podezření z porušení zákonů.

Všechny kroky bývalého vedení města jsme schopni doložit a v konkrétních případech podáme trestní oznámení.

Vždy jsme dodržovali a naplňovali program a ideje hnutí ANO. I díky nim jsme v podzimních komunálních volbách získali důvěru voličů. Stejný program budeme naplňovat i nadále.

Jak jsme zmínili na závěr našeho prohlášení, v práci budeme pokračovat dál, mandátu se nevzdáme, jsme tady pro občany, kteří nám svými hlasy svěřili mandát zastupitele a které nechceme zklamat. Ničím jsme se neprovinili, jen chtěli chránit zájmy našeho města.


  •  

1 komentář z AKTUALIZUJEME: Vedení ANO zrušilo organizaci v Ústí. Zastupitelé se mandátu nevzdají

  1. Yvetě, Pavlovi, Renatě, Věře a všem ostatním fandím! Šli do voleb s jasným cílem – pracovat pro lidi a zlepšit život v Ústí a né namastit si vlastní kapsu. Mandátu by se měli vzdát ti druzí: Mata, Zikmund….. a celé PRO!Ústí!!!!!!!

  2. Je zřejmé, že se hnutí ANO v Ústí nad Labem rozdělilo na 2 odlišné skupiny. Ta, která vytvořila první koalici s PRO!Ústí, byla pravicově zaměřená a snažila se o nový fungující systém v Ústí, který by byl pravým opakem kmotrovského režimu, který tu nastolila strana ČSSD. A ta strana, která udělala puč z důvodu, že se jim nelíbilo právě to, že se Ústí začíná vzpamatovávat z kmotrovské éry a pro svůj vlastní profit se snažila „splácat“ koalici ze všech možných lidí, kterým budou naslibovány hory doly jen a pouze proto, aby si mezi sebou všichni přihrávali zakázky a mohli vládnout, jako za starých časů a stále dokola zadlužovat město. Jinak mi vůbec hlava nechce brát, proč se z pravicové koalice (podotýkám, že ANO je spíše pravicová strana), najednou stal nějaký paskvil, v kterém se koncentruje ODS,ČSSD,KSČM a UFO, teda spíše vyboxované ucho.

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*