Na Ústecku je málo dul

  •  

Možná trochu přemýšlíte, kdo je to dula? Toto málo známé slovo označuje speciálně vyškolenou ženu, která doprovází jiné ženy v průběhu těhotenství, při porodu a v šestinedělí.

Je jim zdrojem informací, průvodkyní, psychickou a emocionální oporou.

Do ústecké porodnice dochází i dula Eliška Pláničková. „Byla bych moc ráda, kdyby bylo v okrese aktivních dul víc, nestíhám pokrývat poptávku,“ říká. Sama je matkou tří dětí, takže je jí tato profese velmi blízká.

Dula se s těhotnou ženou osobně seznámí a na základě toho je schopná ji provázet tak, aby to bylo pro ni přínosné a povzbudivé. Předává jí informace o průběhu těhotenství a porodu, seznamuje ji se zvyklostmi v porodnici, kterou si vybrala, odkazuje na literaturu, filmy případně odborné studie. Naslouchá ženě a jejím přáním, radostem i obavám. Její podpora vždy vychází z přání a potřeb konkrétní ženy.

Neocenitelnou pomocí je dula také při porodu samotném. A to nejen v případech, kdy ženu nedoprovází její partner. Pro rodící ženu je dula obvykle také jediná osoba, kterou zná a důvěřuje jí. Po porodu dula maminku podporuje a může vypomáhat v prvních dnech s miminkem.

V České republice působí Česká asociace dul již od roku 2001. Přesto je jich v některých regionech velký nedostatek. Informace o práci dul najdete na www.duly.eu nebo www.duly.cz.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*