Ústí nad Labem si chce půjčit další peníze. Dlouhodobé dluhy by měly vzrůst o 200 milionů korun

  •  

Ústí nad Labem si chce půjčit dalších 200 milionů korun. Město zadalo veřejnou zakázku na tzv. kontokorent. Důvodem je hrozba sankcí za chyby v projektech, na které dostalo Ústí nad Labem dotace z Evropské unie.

Město chce peníze použít na zaplacení případných korekcí, tedy pokut za chyby v projektech, na které dostalo Ústí nad Labem evropské peníze. Podle nezařazené primátorky Věry Nechybové poptává město právě kontokorent, protože není jasné, jak velké korekce nakonec dostane.

„Jsou to peníze, které, v případě sankcí, které budou vyměřeny a my bychom je museli uhradit, tak z tohoto kontokorentu budou uhrazeny. Nebudeme z něj čerpat peníze na provoz ani na investice na nic jiného,“ dodává primátorka s tím, že o pokutách ještě není stále rozhodnuto.

V tom nejhorším případě by ale mohly korekce ze strany dotačního úřadu a Ministerstva pro místní rozvoj převýšit i 200 milionů korun, které si chce město půjčit. Problematický byl například projekt obnovy sídliště Mojžíř, kde Ministerstvo pro místní rozvoj požaduje vrácení 116 milionů korun.

To znamená, že by se Ústí nad Labem o celých 200 milionů víc zadlužilo. To je také to, na co upozorňují někteří členové opozičních stran. Například Radim Bzura z TOP09 nechápe, proč si město další peníze půjčuje. Podle něj nejsou potřeba.

„Pokud si otevírá možnost prohospodařit dalších 200 milionů na provozní výdaje, tak bych se obával, že se naše celkové zadlužení i z té astronomické částky ještě zvýší,“ uzavírá Bzura.

Zadlužení Ústí nad Labem je už teď významné. Dlouhodobé závazky převyšovaly na konci loňského roku jednu miliardu a 300 milionů korun. Letošní schodkový rozpočet města by měl celkové dluhy ještě zvýšit.

Jan Bachorík/ČRo Sever


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*