Vědci a zemětřesení (nejen) v Nepálu

Zajděte si na přednášku o zemětřesení. Zdroj: www.clovekvtisni.cz
  •  

Další z cyklu „přátelských setkání s vědou“ v ústeckém Café Nobel se uskuteční v 10. září. Hostem bude seismolog Aleš Špičák, který pohovoří na téma Nepál 2015: Ničivá zemětřesení a jejich (ne)předpovídání.

Nebývalý rozvoj přístrojové techniky, téměř neomezené možnosti počítačů a snadná dostupnost prakticky jakékoli geologicky významné lokality pro terénní výzkum vedly v posledních letech mj. k velmi kvalifikovanému odhadu budoucího chování zemské kůry v oblastech opakovaných silných zemětřesení. Proč tedy stále dochází k tak velkým škodám a ztrátám na životech, jako nedávno v Nepálu?

Jak Špičák, z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky podotýká, „i přes prokazatelný vědecký pokrok ve vědách o Zemi je bilance důsledků silných zemětřesení v uplynulých letech nejhorší v historii. Pokud společnost zásadně nezmění svůj přístup k tomuto problému, budou zemětřesné katastrofy dosahovat stále větších rozměrů
a budou stále tragičtější“.

Dozvíte se také o probíhajících výzkumných projektech v několika oblastech světa, kde je v nejbližší budoucnosti vysoká pravděpodobnost vzniku silného zemětřesení.

Přednáška uznávaného seismologa se uskuteční v 18:00 hodin. Výjimečně však pozve návštěvníky do kinosálu ve 2. patře tradičně využívaných prostor ústecké kavárny Fokus kafe v ulici Prokopa Diviše 5.

Místa je možné si rezervovat na adrese fokuskafe-usti@fokuslabe.cz. Další
informace o přednášce naleznete na cafenobel.ujep.cz.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*