Školy už nebudou muset bojovat o žáky a bát se slučování

  •  

Školní rok v Ústí odstartoval úspěšně. Celý resort školství čekají v příštím roce velké změny. Právě totiž finišuje novela školského zákona. Podle poslankyně a členky školského výboru poslanecké sněmovny Gabriely Hubáčkové (KSČM) je změna systému financování školství na místě.

Jaké jsou největší problémy školství v Ústí?

Do prvních tříd v Ústí nastoupilo cca 1200 prvňáčků, kteří dostali od města příspěvek ve výši 2000 Kč na školní pomůcky. Největší problémy vidím v nedostatku financí na rekon strukce škol – výměny oken, zateplování, rekonstrukce sportovišť a další.

Chybí peníze na asistenty, je nedostatek asistentů na 2. stupni základních škol. Navýšení rozpočtu ministerstva školství je nutné. Školství je od roku 1990 nedostatečně financované. Doufám, že se vláda podle toho bude chovat. Peníze do školství, jsou peníze do budoucnosti národa. Připravovaná změna systému financování je na místě. Školy, aby byla zachována jejich  provozní existence, nebudou muset svádět boj o žáka slučováním, snižováním nároků a kvality.

Samostatnou kapitolou jsou mzdy učitelů. O kolik by se měly zvý šit, když se odrazíme třeba od minimální mzdy?

Platové podmínky učitelů jsou opravdu nedostatečné, ukazují to i srovnání s ostatními evropskými zeměmi. Měl by to být troj až čtyřnásobek minimální mzdy. Navýšení o 3% od ledna 2016 je spíše vyrovnání propadů z minulosti. Společenská odpovědnost pedagogů není úměrná podmínkám, kterých se jim dostává. Chceme-li kvalitní učitele udržet a nové získávat, musí jim stát  poskytnout i  odpovídající společenskou prestiž.

Není v novele navrhovaný povinný rok ve školce jen zbavením odpovědnosti rodičů za výchovu?

Poslední rok před zahájením školní docházky by všechny děti měly mít co nejkvalitnější přípravu na úspěšný začátek v 1. třídě. Zkušenosti, které s tímto máme, stejně, jako zkušenosti z ostatních evropských zemí ukazují, že kvalitní předškolní vzdělání bývá zárukou úspěšného zapojení se dítěte do školního vzdělávání. K diskuzi ještě bude otázka dostatečné kapacity mateřských škol, stejně jako platové ohodnocení učitelek ve školkách.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*