Seriál: knihovna slaví kulatiny

ilustr. foto
  •  

Se začínajícím novým školním rokem se spolu podíváme do historie i současnosti dětského oddělení v ústecké knihovně. Stále pro prvňáčky platí výhoda. Jaká? První rok školní docházky mají registraci v knihovně zdarma.

Po přestěhování knihovny do bývalé Fouskovy kavárny v r. 1946 získalo dětské oddělení, tehdy knihovna mládeže, jednu místnost spolu s hudební knihovnou a čítárnou. V roce 1947 se knihovna mládeže již přejmenovala na oddělení pro mládež. Půjčovalo se čtyři hodiny od pondělí do pátku. V roce 1948, v prosinci, se celá knihovna stěhovala již do vily po K. H. Wolfrumovi ve Velké Hradební a obývá ji dodnes.

V padesátých letech byl pro děti zakoupen promítací přístroj a v každou sobotu dopoledne se jim v čítárně promítaly filmy. V rámci práce s mládeží byl v šedesátých letech při knihovně ustaven kroužek mladých techniků, koupil se televizor a na pobočce  Červený Vrch se uskutečnilo 132 televizních besídek, jichž se účastnilo asi 6 000 dětí. Oddělení pro děti a mládež se v šedesátých letech přestěhovalo do  nově postaveného Domu kultury pracujících a v září 1964 bylo slavnostně otevřeno.

V nově vybudovaném oddělení mohly děti besedovat se spisovateli (L. M. Pařízek, J. Mareš, Fr. Hrubín). Oddělení se podílelo na přípravě soutěže Co víš, povíš pro žáky osmých tříd ZDŠ. Instalovaly se výstavy dětských knih (např. dětské knihy přihlášené do Mezinárodní unie pro dětskou knihu). V prosinci 1994 se oddělení pro děti a mládež  přestěhovalo z Domu kultury pracujících  do budovy W. Churchilla 3, do suterénu místo čítárny novin a časopisů a v lednu 1995 bylo otevřeno.

Pracovnice oddělení pro děti a mládež, nyní již  s názvem Dětské oddělení, si velice dobře uvědomují, že dětským čtenářům je potřeba se věnovat a starat se o ně, aby do knihovny chodili rádi. Vytvářejí pro ně spoustu aktivit. Zapomenout nesmíme na literární soutěž Psaníčko, která byla organizována v letech  2000 až 2010 každý sudý rok, v lichý rok zase knihovna ve Varnsdorfu organizovala a stále organizuje tzv. Drápandu.

Dětské oddělení pro své čtenáře zve soubory loutkových divadel, organizuje Listování s účinkováním pražských herců v čele s Lukášem Hejlíkem. Pro nejmenší děti  připravuje velice pěknou akci s názvem Pimprle, kde děti malují i zpívají za doprovodu kytary jedné z pracovnic. Připravují i oblíbený projekt Čte táta netáta, kdy (pra) otec čte dětem z knížky, kterou si v mládí oblíbil.

Vždy následuje výtvarná dílna, umně připravena pracovnicemi knihovny. Děti se mohou seznámit i se spoustou spisovatelů dětských knih, které pracovnice do knihovny zvou na autorská čtení. V příštích měsících dokonce budou pomáhat dětem s přípravou do školy. Nelze se divit, že dětských čtenářů  do  knihovny i na akce chodí hodně a hlavně chodí rádi. Příště se spolu podíváme, jak vznikal elektronický katalog a co mu předcházelo.

Soutěž

Jeden výherce může využívat služeb ústecké knihovny bezplatně celý rok. otázka: Napište, v kterém roce se poprvé uskutečnila akce Letem světem s Pimprletem.
Odpovědi posílejte na e-mail: redakce@zitusti.cz do 19. 9.
Výherce z minulého čísla: Jan herman


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*