Činoherák pracuje na nových představeních

  •  

Činoherní studio města Ústí nad Labem chce v letošním roce divákům nabídnout kvalitní divadelní repertoár.

Vedle příspěvkové organizace města, v jejíž režii budou všechna nová představení a pod níž spadá staronový umělecký soubor, pracovníci technických profesí, produkce a administrativa, působí nadále spolek Činoherák Ústí, který bude v úzké spolupráci právě s příspěvkovou organizací nabízet představení z dosavadního repertoáru divadla. Například Zkrocení zlé ženy nebo legendární Klub rváčů. Střekovská scéna bude i v letošním roce spolupracovat s veřejným sálem Hraničář.

„Činoherní studio má v plánu uvést v nové sezoně sedm premiér. Sezona bude oficiálně zahájena 18. září českou premiérou inscenace My děti ze stanice ZOO,“ uvedl mluvčí divadla Petr Kuneš.

Jde o dramatizaci známého knižního bestselleru My děti ze stanice ZOO autorů Christiany F., Kaie Hermanna a Horsta Riecka. Příběh je založen na skutečné autobiografické výpovědi patnáctileté narkomanky Christiany F., která detabuizovala drogovou problematiku dospívajících v Německu a posléze i v ostatních zemích světa. Režie se ujal Michal Skočovský, který v minulé sezoně zrežíroval v Činoherním studiu současné německé dokumentární drama Kopanec. V titulní roli se poprvé na prknech Činoherního studia objeví jako host Veronika Soumarová. Sekundovat jí bude herecká stálice ústecké činoherní scény Jaroslav Achab Haidler. Ve vedlejších úlohách se představí Lukáš Černoch, Václav Hanzl, Jan Jankovský, Matúš Bukovčan a další dvě nové hostující herečky Linda Svobodová a Tereza Volánková.

Pestrost premiérové nabídky rozšíří i první ústecké uvedení hry Sirotci v režii Filipa Nuckollse. Inscenace měla premiéru v pražském Bytovém divadle Ferdinanda Vaňka, vznikla v koprodukci divadelního spolku Kašpar a Činoherního studia. V hlavních rolích vystupují Monika Zoubková, Marek Němec a Jan Plouhar. Inscenaci neuvedeme jak je zvykem na jevišti, ale v prostorách ubytovny divadla. Diváci tak budou mít ojedinělou příležitost navštívit i ta místa divadla, která jim bývají obvykle skryta. Pro Sirotky jsou vyhrazeny dva říjnové čtvrtky – 1. a 15. října.

Další v pořadí následuje premiéra nejnovější hry brněnského režiséra, dramatika a herce Arnošta Goldflama Hrůza v Brně pod režijním vedením Zdeňka Jiráského, původně filmového režiséra, jenž získal za svůj celovečerní film Poupata několik prestižních filmových ocenění. Hrůza v Brně je groteska s detektivní zápletkou. Příběh se odehrává v jihomoravské metropoli a jejími hlavními protagonisty jsou dva policisté, „Brňáci“ každým coulem, Rudolf a Jaromír, kteří se vinou své horkokrevnosti a neobratnosti ocitají ve víru událostí, jež mohou změnit jejich životy. V napínavém příběhu se můžete těšit na známé herecké tváře jakými jsou: Hynek Chmelař, Marta Vítů, Jan Plouhar, Dan Dittrich nebo Jiří Maryško. Světová premiéra bude 23. října.

V návaznosti na tradici Činoherního studia, kde byly uváděny klasické tituly v moderní úpravě, se uskuteční premiéra celosvětově proslulé komedie francouzského dramatika Molièra Misantrop v režii Michala Skočovského. Tragikomický příběh člověka, který miluje dokonalost, krásu a jednu povrchní ženu. Diváci se mohou těšit například na Kryštofa Rímského. Přijďte nalézt svého Misantropa do Činoherního studia 27. listopadu.

Nový rok odstartuje premiéra černočerné komedie s detektivní zápletkou Lebka z Connemary britského dramatika Martina McDonagha v režii herce Činoherního studia Jana Jankovského. Lebka z Connemary je součástí Connemarské trilogie, kterou tvoří ještě hry Osiřelý západ a Kráska z Leenane, jež je stále na repertoáru Činoheráku Ústí. Divoký irský Západ ožívá, rozluštění záhady se blíží, protože po sedmi letech jsou ostatky zemřelých na místním hřbitově vykopávány a záhadně likvidovány, aby uvolnily místo novým mrtvým. Začíná jít o život! Už teď můžeme prozradit, že se naši diváci mohou těšit na hvězdné obsazení. Premiéra proběhne 15. ledna.

V další polovině sezony se můžete těšit na premiéru švýcarské hry autora Reto Fingera Ledový hrot pod režijní taktovkou Barbary Herz, absolventky Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. V pořadí šestou premiérou bude inscenace opět v režii Michala Skočovského. Posledního titulu sezony se ujme režisér Filip Nuckolls.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*