Telnice ožije plastikovým modelářstvím

  •  

Jste vášniví modeláři? Tak to si 21. listopadu nenechte v Kulturním domě Telnice ujít tradiční veřejnou soutěž a výstavu plastikových modelů –  Memoriál Jaroslava Urbance. Akce se uskuteční od 10:00 do 14:00 hodin.

213135cs_1

Urbanec patřil mezi první organizované modeláře stavějící plastikové modely soutěžně v Ústí nad Labem. Před tím byla jeho modelářská orientace spíše k lodnímu modelářství. Byl jedním ze zakládajících členů Klubu plastikových modelářů při SOUCH Spolchemie. Počátek činnosti tohoto Klubu se dá datovat do let 1979 až 1980.

K jeho oblíbeným typům letadel patřila letadla českého, resp. československého letectvy a letadla z období 1.světové války a z období mezi světovými válkami. Byl jeden z prvních, který použil při nanášení barev techniku „airbrush“ amatérskou, doma vyrobenou „stříkací pistolí“.

Po jeho odchodu do modelářského nebe je na jeho počest od roku 2001 v rámci ústeckých soutěží vyhlašována kategorie „Memoriál Jaroslava Urbance“, kde je vedením soutěže vyhlášen nejlépe postavení model z jeho oblíbených období.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*