V rámci Dnů české a německé kultury se v Ústí připravují poslední akce

  •  

Již 17. Dny české a německé kultury se pomalu chýlí ke konci – před námi jsou v Ústí poslední akce.

O slavnostní zakončení se v neděli 15. listopadu postará drážďanský komorní orchestr Concentus Vocum. V 18 hodin rozezní Císařský sál Muzea města Ústí nad Labem, jenž je znám svou výbornou akustikou, program s názvem „Hudební cesta do staré Neapole“. Pilíře repertoáru tvoří díla italských klasiků zejména 17. a 18. století (mj. Paolo Scalabrini, Alessandro Scarlatti, Francesco Durante, Giovanni Battista Pergolesi). Vstupné je dobrovolné a jeho výtěžek pořádající Collegium Bohemicum věnuje na opravu varhan kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde se měl koncert původně uskutečnit.

Pátek třináctého (listopadu) bude patřit oblíbené a zavedené přehlídce lokálních hudebních talentů. Ústí Beats vzniklo v lednu 2013 a o dva roky později se v Čajovně U Vysmáté žáby dočká svého jedenáctého pokračování. Na stejném místě a ve stejném čase se před dvěma lety ocitla akce poprvé. Důvodem bylo její přestěhování z původního Café Alibi.

Concentus Vocum-DCNK2015

Nyní vandruje znovu, neboť dříve zavedená pivnice „U Vlka“ je právě rekonstruována. Těšte se na několik písničkářů (Johnny Kokos & jeho Bohemix; Petr Filípek), z nichž největším tahákem by mohl být Pokáč – tzv. „Babica českého folku aneb 10% Xindl X“. Textař a občasný spoluhráč hvězdy české pop-music, Václava „Voxela“ Lebedy, vystoupil (3x!) na Útulek Festu 2015 a tak bylo jeho další angažmá v Ústí nasnadě.

Žábu rozezní také dvě „plnotučné“ kapely: Hectic – čerstvá ústecká formace s rap-metalem (nu metalem) v jeho nejlepší podobě ovlivněná kapelami jako Limp Bizkit, Hed pe, Cocotte Minute, MGK, Rage Against The Machine.

Klasickou nástrojovou sestavu (bicí, basa, kytara) „tuní“ i DJ s gramofony! A co by to bylo za collegiální akci bez německé účasti? – Až z „dalekého“ Berlína k nám tedy přijedou Stumbling District. Čtyři mladí muzikanti, jejichž věkový průměr činí 18 let, hrají hard rock jako za starých dobrých časů.

V létě 2015 vydali své první album „Earthquke Hazard“ a po menší hrací pauze, která je způsobena tím, že jejich zpěvák Kjell Pommerening momentálně působí v Ústí jako dobrovolník, se vrací zpět na jeviště… (aby v sobotu 14. 11. zahráli také Řehlovicím na 17. Kulturním brunchi).
Vstupné, jako vždy, činí 50 Kč či 2 Eura a začátek je stanoven na 19 hodinu.

Pondělí 9. 11. bude od 20h ve znamení mluveného slova: ústecký Café Max hostí autorské čtení německé spisovatelky Rike Reiniger „Cikánský boxer“. O překlad do českého jazyka se v prostoře této libé kavárny postará Lucie Ceralová, známá též jako operní pěvkyně. Doporučujeme včasnou rezervaci míst, neboť půjde o jistě výjimečný zážitek.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*