Ústecký rozpočet má být přebytkový

  •  

Radní schválili návrh rozpočtu města Ústí nad Labem, který má být příští rok přebytkový.

Počítá s příjmy ve výši 1,47 a výdaji 1,33 miliardy korun. Přebytek činí necelých 138 milionů korun. „Rozpočet jsme sestavovali uvážlivě a zodpovědně s ohledem na finanční situaci města. Vytvořili jsme přebytkový rozpočet i přesto, že musíme navýšit platy úředníků. Bohužel aktuální situace nám neumožňuje použít přebytek bezmála 138 milionů korun na investice. Použijeme je na takzvanou dluhovou službu, což znamená na splátky úvěrů, které si město vzalo v minulých letech,“ řekla primátorka Věra Nechybová.

Největší část rozpočtu tvoří neinvestiční výdaje, tedy provozní výdaje na chod města, jeho příspěvkových organizací a státní správu. Z této položky rozpočtu je financován chod základních škol, školek, městské policie, domovů pro seniory nebo divadel.

Největší položkou investiční části rozpočtu je elektronický odbavovací systém, který je součástí IPRM Mobilita. Na ten je určeno 48 milionů korun. Město ho musí pořídit ze svého, nestihlo totiž vše vyřídit včas a zapojit evropské dotace. Investiční část rozpočtu počítá i s dlouhodobými splátkami za fotbalový stadion, Dům kultury nebo objekt bývalé ubytovny v ulici Čelakovského.

V rozpočtu zůstává investiční rezerva 43 milionů korun. „Tyto finanční prostředky chceme využít především na spolufinancování projektů, na které získáme evropské nebo národní dotace,“ uvedla primátorka Nechybová. Dodala, že by nějaké peníze měly zůstat z hospodaření letošního roku.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*