VIDEO, FOTO: Nová linka AGC vyrobí denně 500 tun skla

  •  

První skla dnes sjela z modernizované výrobní linky R1 v teplické sklárně AGC Flat Glass Czech. Rekonstrukce provozu na výrobu autoskel trvala dva roky a vyšla na více než miliardu korun.

V provozu, který bude výrazně šetrnější k životnímu prostředí, vzniklo 80 nových pracovních míst. Nová linka, která denně vyrobí 500 tun skla, se pyšní unikátní technologií. „Nikde na světě momentálně nefunguje žádná taková,“ řekl předseda představenstva AGC Flat Glass Czech Pavel Šedlbauer.

„Jedna z nejvýznamnějších investic skupiny AGC v Evropě v posledních letech je důkazem posilování pozice AGC jakožto významného dodavatele skel pro rozvíjející se automobilový průmysl. Touto investicí podporujeme naši dlouhodobou strategii stát se největším dodavatelem autoskel v Evropě,“ dodal Šedlbauer. Podle prezidenta AGC Glass Europe Jeana Francoise Herise každý osmý automobil vyrobený v Evropě má skla z Chudeřic.

Zrekonstruovaná linka je jedním z nejmodernějších zařízení svého druhu ve sklářském. Technologie je založená na předehřívání plynu a kyslíku. Díky tomu přináší pětadvacetiprocentní úsporu energie a výrazné snížení emisí – u oxidů dusíku o 80 procent, u oxidů síry o 30 procent a u oxidu uhličitého o 15 procent. I proto společnost dosáhla na evropské dotace z fondů LIFE+ a SILC, jejichž výše se pohybuje v řádech milionů eur. Díky evropským penězům se například podařilo instalovat zařízení na využití zbytkového tepla pro ohřev plynů na vytápění sklářské vany. „Díky novým technologiím snížíme energetickou náročnost výroby skla. Významně také snížíme emise oxidů uhlíku, dusíku, síry a prachových částic,“ uvedl ředitel závodu v Řetenicích Jiří Jangl.

O masivní investici v teplickém závodě bylo rozhodnuto v roce 2011, tedy v době ekonomické recese. I proto byla modernizovaná linka spuštěna do provozu až letos v dubnu jako reakce na oživení evropské ekonomiky, především automobilového průmyslu. Na modernizaci pracovaly 2000 pracovníků ze 150 firem včetně odborníků společnosti AGC z Japonska a Belgie. „V rámci Evropy je pro nás teplický závod strategický,“ podotkl Tamura Yoshiaki prezident AGC Glass Company, která je mateřskou společností skupiny AGC.

Do skláren, které patří AGC Group v Česku, se od roku 1991 investovalo již více než 20 miliard korun. V nedávné době skončila například výstavba nové výrobní haly v závodu AGC Automotive v Chudeřicích u Bíliny za více než 135 milionů korun. AGC Group u nás vlastní vedle závodu v Řetenicích a Chudeřicích další čtyři výrobní závody.

Teplická AGC vyhrála minulý týden už podesáté anketu Zaměstnavatel roku 2014 v Ústeckém kraji, třikrát zvítězila v celostátním finále a v anketě Zaměstnavatel desetiletí získala druhé místo.

 

 

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*