Kraj rozhoduje o povolení pro lihovar

  •  

Krajský úřad rozhoduje, zda společnost Liberta Energy bude k obnovení výroby v trmickém lihovaru potřebovat posudek vlivu na životní prostředí, takzvanou velkou EIA.

Tu například žádá trmická radnice. Podle mluvčího Liberta Energy Luďka Shýbala žádný lihovar v České republice velkou EIA neprošel.

Jak probíhají jednání mezi vaším lihovarem a představiteli města Trmice, kteří velkou EIA chtějí?

Liberta Energy, která nemá s předchozím vlastníkem lihovaru nic společného, se opakovaně sešla s představiteli Trmic. Také jsme do restaurace U Kastnerů v Trmicích svolali veřejnou debatu, jejíž výsledek byl překvapivě pozitivní. Radnice potvrdila zájem, že ve městě chce mít funkční nejmodernější továrnu na výrobu krmných peletek a biolihu z obilovin.  A jsme nadále připravení s radnicí i občany opětovně jednat. Nemáme co skrývat. Jsme transparentní. Chápeme obavy Trmic, protože jejich předchozí zkušenost s lihovarem byla nepříjemná. Ale Liberta je zcela jiná firma. A navíc – máme úplně jinou technologii výroby, která vylučuje, že by továrna zapáchala. Naše technologie běžně funguje po celém světě i v lihovarech, které jsou v centrech velkých měst. Jako firma, která se hlásí ke společenské odpovědnosti, jsme zároveň nabídli radnici podporu místních komunit, ale třeba i finance do opravy silnic, což je problém města, o kterém se nám paní starostka zmínila.

Rada kraje chce, aby lihovar dodal některé informace, zejména jde o zprůhlednění pachové studie. Dopracujete požadavky kraje do vaší žádosti?

Jsme připraveni rozhodnutí kraje respektovat a splníme podmínky, které nám budou uložené. My skutečně chceme být dobrým zaměstnavatelem i sousedem pro Trmičany a Ústečany a chceme zahájit výrobu levného benzínu pro automobilisty. Cena 24 až 25 Kč za litr ekologického benzínu E85 je totiž velmi přijatelná. V našem podniku Liberta vytvoříme 90 pracovních míst a v návazných službách jich vznikne dalších na 300.

Změnil lihovar nějak dokumentaci, pokud jde o technologické řešení výroby?

Do dokumentace jsme zapracovali připomínky dotčených orgánů. Například jednou ze zásadních připomínek trmické radnice bylo, že není nikde vyzkoušená termická likvidace odpadních látek obsažených ve vzduchu a tudíž jí chtějí nahradit jinou. Je pravda, že termická likvidace (spálení všech nečistot při 830 stupních Celsia) není v lihovarech nikde na světě ověřená, protože ani ty nejmodernější z nich toto opatření prostě nemají. Je totiž v lihovarech nadbytečné. Používá se to třeba v chemických provozech. My ale chceme vyhovět všem požadavkům, proto jsme přijali návrh, laicky řečeno dodání, nejrůznějších biofiltrů. K tomu má zase připomínky jiný dotčený orgán Česká inspekce životního prostředí, které nevadila termická likvidace, a důvod? Protože ani biofiltry nemá žádný lihovar na světě. A opět – nemá je, protože je to nadbytečné opatření, které zatím nikdy nikdo pro lihovar nevyžadoval. My všechno doplníme a institucím vyhovíme, ale…

Lidé mají obavy, protože bývalý provozovatel lihovaru stále sliboval a nakonec se nic nestalo.

Víte, máme pocit, že nejrůznější instituce svými protikladnými požadavky nám hází klacky pod nohy a že neprávem doplácíme na to, co tady prováděl bývalý majitel lihovaru. To není fér.  Žádný lihovar v České republice neprošel takzvanou velkou EIA. Ani jeden. A my jsme se k ní přihlásili, protože chceme být transparentní, protože nemáme co skrývat a jsme si jistí naší kvalitní a prověřenou technologií.  Stohy popsaných papírů , posuzované a orazítkované mnoha drahými experty , nic nedokazují. Mimochodem, původní lihovar měl také takovýchto povolení desítky a několik set stran posudků a expertíz s kulatými razítky a jak to dopadlo! To, že naše technologie je kvalitní a že se lidé nemusejí ničeho obávat, ukáže teprve až zkušební provoz.

Kolik peněz Liberta Energy investujete do protizápachových opatření v lihovaru?

Kromě kvalitní, bezpečné a fungující technologie, doplňujeme lihovar o zařízení, která zamezí znečišťování životního prostředí , nejen v oblasti vzduchu, ale i odpadních vod, hluku a bezpečnosti. Celkem jde o asi 380 milionů korun.

 

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*