Ústečtí Branda a Kabeš získali titul Mistr ČR v karate

  •  

Letošní ročník Mistrovství České Republiky mládeže a dospělých Českého svazu karate tentokrát hostilo město Ostrava a ústečtí karatisté se na něm rozhodně neztratili.

Celkem se na tento nejvýznamnější turnaj nominovalo přes 600 závodníků z celé ČR. „“Turnaj vypadal na první pohled zajímavě, ale postupem času začala organizace pokulhávat. Na to, že se jednalo o Mistrovský podnik všech kategorií, neustále docházelo k prostojům a pořád se na něco čekalo. Pro závodníky, rozhodčí, kauče, ale i příchozí diváky byla tato situace určitě nepřehledná a nepříjemná. I přes tyto nesnáze se podařilo celkem důstojně zorganizovat plnohodnotný republikový šampionát,““ řekl ústecký trenér a závodník v jedné roli M. Kabeš.

Kvalitně rozjel svou účast v disciplíně kata do 21 let závodník Šimon Branda z Karate klubu Ústí nad Labem. V eliminaci si s přehledem poradil s každým soupeřem. Ve finále předvedl Branda velmi dynamický a dravý výkon a potvrdil tak status současné jedničky v kategorii do 21 let tzv. U21. Vítězstvím  a ziskem titulu Mistra ČR si tak Branda otevřel dveře k nominaci na Mistrovství Evropy mládeže. „“Celý soutěžní den, jsem se cítil úžasně. Věřil jsem si v každém kole a od začátku jsem věděl, že to dnes vyjde. Trochu mě mrzí, že v předchozích letech, byla kategorie do 21 let více obsazená. Kluci, s kterými jsem se vždy rval o mistrovský titul, buď zestárli, nebo skončili. Každopádně s úspěchem a výkonem jsem velice spokojen. Uvidím, jak rychle se rozhodne rada reprezentace a zda brzo oznámí nominaci na ME mládeže,““ komentoval svůj úspěch závodník Šimon Branda. K jeho výkonu dále dodal jeho trenér M. Kabeš. „“Šimon zaznamenal během podzimní přípravy obrovskou změnu. Velkým plusem v jeho motivaci byla i účast na listopadovém MS mládeže v Indonésii. Jeho současný výkon velkou měrou ovlivňuje i trenérka reprezentace I. Keslová, pod kterou od září pravidelně trénuje v Praze. Osobně bych chtěl také vyzdvihnout podporu Šimona rodičů, protože na celý ten jeho sportovní kolotoč mají velmi pozitivní vliv.“

V kategorii kata masters muži tzv. veteráni od 40 let zaznamenal svůj závodní comeback ústecký trenér Miloslav Kabeš. Mezi současnými a bývalými závodníky a trenéry se Kabešovi podařilo hladce postoupit až do finále. Ve finále se Kabeš utkal s brněnským Štenclem, nad kterým zvítězil 5:0 na praporky a stal se tak letošním Mistrem ČR. „“Titul mě samozřejmě těší. Kategorie veteránů od 40 let byla početně dobře obsazena a pro zisk medaile bylo nutné předvést náročný koloběh několika soutěžních sestav. Je potřeba si však přiznat, že TOP vrcholem je kategorie seniorů. Mezi veterány jde spíš o zábavu a prostředek jak se neustále pohybovat v současném dění sportovního karate. Velmi bych chtěl poděkovat svým závodníkům za jejich podporu, jelikož oni měli největší podíl na mé současné soutěžní motivaci,““ komentoval svůj úspěch M. Kabeš.

Úspěch na Mistrovství ČR 2015 zaznamenal také team Branda, Vavřička a Bandas, který v kategorii mužů získal druhé místo. Jejich finálový duel se závodníky z České Lípy byl dokonce pod objektivy České televize. „“Kluci předvedli ve finále velmi silnou sestavu. Bohužel se jim však úplně nepovedla druhá část teamové disciplíny a to je reálná sebeobrana na předvedenou katu, tzv. bunkai. S jejich výkonem jsem však spokojen a jsem rád, že do budoucna sami avizovali velkou změnu ve finálové sestavě, která by je měla posunout o další krok vpřed,“ řekl trenér M. Kabeš.

V kategorii jednotlivců se na Mistrovství ČR z Karate klubu Ústí ještě prezentovali závodníci Jakub Vavřička a Monika Smolařová. Vavřička mezi juniory obsadil 5. místo a Smolařová mezi ženami postoupila do 2. kola, kde bohužel vypadla nad Žítkovou z Brna. „“Jakub neměl tentokrát svůj den, v prvním kole výrazně zaváhal a jen se štěstím postoupil do dalšího kola. Zde bohužel narazil na svého současného rivala Tamborlaniho a díky velké nervozitě a následné výkonnostní ztuhlosti vypadl. Monika mě i přes neúspěch udělala radost. Od září, kdy se po delší pauze opět vrátila na soutěžní tatami, zaznamenala velký pokrok. Sice to tentokrát nestačilo na medaili, ale její současný přístup a tréninková morálka je určitou zárukou do budoucna,““ ohodnotil na závěr výkony svých svěřenců trenér M. Kabeš.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*