Upečte nejlepší štrúdl

  •  

Milovníci pečení se opět utkají v ústeckém Domě dětí a mládeže. Na 13. prosince je zde přichystaná tradiční soutěž Ústecký štrúdl.

Podmínkou je mezi 11:00 až 13:00 přinést minimálně dvě šišky jablečného štrúdlu na recepci DDM. Všechny pak ochutná porota a vybere z nich ten nejlepší.

Na akci se tradičně objevují i jiné než jablečné štrúdly, ale ty nebudou zařazené do soutěže o ceny. Ochutnávat výtvory soutěžících ale nebudou jen porotci, většinou část štrúdlů zbude a tak se všichni mohou na vlastní jazyk přesvědčit, zda se porotci trefili nebo nikoli.

Kromě štrúdlu se prostory DDM zaplní i produkty českých pěstitelů jablek. „Jde o české farmáře, kteří se zaměřují na kvalitní a velmi chutné odrůdy. Část svých výpěstků přivezou a lze si je zde i koupit,“ řekl ředitel DDM Jan Eichler. Ochutnat lze i stoprocentní ovocné šťávy.

Recept na jablečný štrúdl 2014 – babička Stoicová
350 g hladké mouky
1 malý jogurt bílý (150 g)
3/4 hery
1 žloutek
špetka soli

Náplň – běžná, co máte rádi:
nastrouhaná jablka
skořice
cukr krupice
trošku strouhanky nebo rozdrcené piškoty
rozinky
mandle či ořechy

Na pomašlování
1 rozkvedlané vejce

Postup přípravy receptu
Do mísy si nasypeme odváženou mouku, přidáme jogurt, heru, žloutek a špetku soli. Propracujeme v těsto, jde to hezky a rychle. Odložíme do mikrotenového sáčku do lednice na chvíli – vychladíme. Mezitím si nastrouháme jablíčka a připravíme ingredience na štrúdlík. Těsto si rozdělíme na 3 díly a každý jednotlivě rozválíme na moukou podsypaném válu…jde to moc hezky, těsto se netrhá …plát vyváleného těsta posypeme strouhankou nebo piškoty, rozložíme nastrouhaná jablíčka, posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy nebo mandlemi. Zavineme, pomašlujeme rozkvedlaným vejcem – není třeba – a pečeme v troubě do zlatova. Pekla jsem v el. troubě téměř půl hodiny na cca 180st.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*