Vladimír Evan a Jan Čaloun: Pro Ústí chceme zachránit 1.ligu

  •  

Ústecký prvoligový hokej je v krizi. Akciová společnost Ústeckých lvů je v návrhu na insolvenci. Zachránit situaci v klubu má nové vedení. Úspěšný trenér mládeže Vladimír Evan a hokejová ikona, mistr světa a zlatý olympionik z Nagana Jan Čaloun.

Jak je na tom vlastně nyní ústecký hokej?

V.E.: Akciová společnost HC Slovan Ústečtí Lvi právě čelí insolvenčnímu návrhu. Proto nezahájila letní přípravu hráčů. Ani nepožádala občanské sdružení, jež se stará o hokejovou mládež v Ústí, o pronájem licence na 1.ligu.

Licenci na 1.ligu nevlastnil A-tým Ústečtí Lvi, ale mládežnický HC Slovan?

V.E.: Ano, vlastní ji občanské sdružení. Jako majitelé licence na 1.ligu jsme se rozhodli přihlásit soutěž na občanské sdružení. Začal jsem jednat s hráči a po dohodě s trenéry stavíme tým pro nastávající sezonu.

Kdo za situaci v A-týmu může? Akcionáři? Vedení klubu?

V.E.: Po mém nástupu 1. prosince 2013 jsem na špatnou ekonomickou situaci v klubu všechny akcionáře upozornil. Zjistil jsem totiž, že stav je horší, než jsem si původně myslel. Akcionáři se dohodli, že se to bude řešit postupnými kroky, ale do dnešního dne, bohužel, zůstalo pouze u slibů. Myslím si, že v posledních  třech letech byly ambice klubu vyšší, než jeho možnosti a klub byl zbytečně finančně zatěžován nestandartními kroky.

Jde ústecký hokej ještě zachránit?

V.E.: Určitě, vždyť je to moje krédo, ale musíme klub sportovně a finančně stabilizovat a získat tak důvěru partnerů. Musíme jít postupnými kroky a dát do rovnováhy cíle klubu a ekonomiku.

J.Č.: Musíme ústecký hokej zachránit. Pro mě je to i osobní, moje srdeční záležitost. Vždyť jsem se v podstatě narodil tady na zimním stadionu. Tatínek byl správce haly a dokonce jsme tady bydleli. Tady jsem poprvé stál na ledě.

Jaký recept na záchranu ústeckého hokeje máte?

V.E.: Na prvním místě vyrovnaný rozpočet, který zajistí chod celého klubu, včetně mládeže. Věřím , že přesvědčíme partnery a ve spolupráci s městem Ústí nad Labem zachráníme pro fanoušky a sportovní veřejnost kvalitní soutěž.

J.Č.: A také jednotné vedení klubu založené na vztahu k ústeckému hokeji. Patriotismus je důležitý. Byly doby, kdy v A-týmu nehrál skoro žádný hráč z Ústí. A to se pak projeví na hře, na nasazení, na vztahu ke klubu, k fanouškům. Hokej nejde hrát jen pro peníze, musíte do toho dát srdce.

V.E.: Mám radost, že většina hráčů současného kádru chce v Ústí pokračovat. Jednáme také o spolupráci s některými kluby.

Se kterými například?

J.Č.: Jednali jsme s Martinem Strakou v Plzni, s pravou rukou Jaromíra Jágra – výkonným ředitelem Kladna Václavem Bartošem nebo s mladoboleslavským Luďkem Bukačem.

V.E.: Naše hokejová filozofie je jim blízká a já věřím v plodnou spolupráci.

Co by se muselo stát, abyste záchranu hokeje v Ústí vzdali?

V.E.: Vzdát se je to nejjednodušší, ale to uděláte jenom jednou. Asi by bylo špatně se o záchranu nepokusit. Já už dnes mám úplně jasno, kdo to myslí s ústeckým hokejem dobře. Chtěl bych poděkovat akcionářům a partnerům, kteří hokejovému Ústí už nyní pomohli.

J.Č.: Nechci boj o ústecký hokej vzdát. Ale kdybychom nemohli platit hráčům, kdyby ekonomika znovu nefungovala, možná bych o tom přemýšlel.

Oba jste hráli za Slovan v době, kdy se mu vedlo podstatně lépe. Jak na to vzpomínáte?

V.E.: Já jsem hrál v Ústí na hostování z Kladna v letech 1985-1987 a vzpomínám na tu dobu velice rád. Hrálo tady spoustu kvalitních hráčů, kteří by v dnešní době hráli určitě extraligu.

J.Č.: Moc rád na to vzpomínám. V Ústí jsem zahájil jako malý kluk svoji hráčskou kariéru a taky ji tady ukončil. Trénuji tady mládež. Ústí je pro mě prostě srdeční záležitost.

Jste, Vladimíre, úspěšný manažer mládeže, jaký je rozdíl mezi vedením mládežnického týmu a „áčkem“?

V.E.: Určitá specifika tam jsou ,ale vzhledem k tomu ,že se dlouhodobě věnuji jak mládežnickému ,tak seniorskému hokeji nemám s tím problém. V mládeži máme 11kategorií 17 trenérů 300 dětí což je středně velká škola, která začíná v 6.00 ráno a končí ve 21.00, včetně sobot a nedělí. Seniorský tým je samozřejmě mediálně sledovaný subjekt a je zábavou pro ústecké občany, takže manažeři jsou pod větším tlakem. Ale profesní práce je to přibližně stejná jako u mládeže.

Dá se stávající tým ještě nějak motivovat? Hráči nedostávali mzdy… přesto zahájili přípravu?

V.E.: Jsem rád, že hráči přes nejistoty našli vnitřní motivaci a zachovali se vůči klubu slušně. Za toto jim patří dík a klub se tak musí k nim podle toho chovat. Vím, že někteří z nich mají i jiné nabídky, ale k dnešku máme základ mužstva postavený.

J.Č.: S každým hráčem jsme mluvili a moc nás potěšilo, že 90 procent z nich nám řeklo, že chce v Ústí pokračovat. A je teď na nás, abychom zajistili chod klubu, ekonomiku, aby hráči dostávali včas výplaty.

Jak vidíte nadcházející sezonu – sezony pro Slovan?

V.E.: Posledních deseti letech jsme v Ústí hráli na špičce – baráže, play-off a taky extraligu. Naše ambice se budou odvíjet od kvality kádru, která je spojená s ekonomikou. Chceme ale hráče na vysoké morální úrovni, kteří vytvoří bojovný tým a budou bavit hokejové publikum.

Nemůžeme přijít o první ligu?

V.E.: Můžeme, a proto stále mluvíme o záchraně. Jednou z možností je že nesplníme podmínky ČSLH a ty jsou hlavně ekonomického charakteru. Já jsem již jednal v Praze s představiteli ČSLH, kteří o současnou situaci ústeckého hokeje znají, ale budou chtít analýzu a situační zprávu, aby nás do soutěže pustili.

Může si Slovan dovolit nakoupit posily?

V.E.: Víte, my postavíme základ mužstva na rozumném rozpočtu a pak budeme jednat o možné spolupráci s extraligovými kluby. Myslím, že fanoušky čekají i příjemná překvapení.

J.Č.: Chceme vše postavit na patriotismu. Cílem není mít tady hráče za 150 tisíc, kterému jde jen o peníze a za klub nikdy kopat nebude.

Je, Honzo, velký rozdíl mezi tím, jak se hokej hraje…. a hlavně vede v Česku, a tím v zámoří nebo ve Finsku, kde jste působil?

J.Č.: Hokej je pořád stejný. Ale velký rozdíl je v podpoře hokeje ze strany státu, v práci s mládeží, kam také jde hodně peněz. Vzdělávání trenérů je třeba ve Finsku na vysoké úrovni. I když český hokejový svaz také v poslední době pracuje na vzdělávání trenérů u nás.

Proč jste se ze zahraničí vrátil do Česka – potažmo do Ústí?

J.Č.: Finsko je krásné země. V létě bílé noci, v zimě pořád tma. Líbilo se mi, jak se tam lidé k sobě chovají, jak se podporují, jsou vstřícní. Ale já jsem se cítil jako Čech. Věděl jsem, že se sem vrátím, protože sem patřím. Nemyslím tím jen Českou republiku, ale konkrétně Ústí. Já to tady miluji, narodil jsem se tady, mám tady rodinu, kamarády. To rozhodnutí vrátit se domů bylo snadné.

Byl jste, Honzo, loni vyhlášený historicky nejužitečnějším hráčem finské ligy. Takže jste tamní ikona. Překvapilo vás to?

J.Č.: Překvapilo. Finové jsou dobří hokejisté – pracovití, zarputilí, ale hokejové myšlení nemají na moc vysoké úrovni. A to právě máme my. Ve finské lize hrál Otakar Janecký, Marek Židlický, Vladimír Vůjtek, Tomáš Vlasák… Češi tam mají dobré jméno. A mně to tam prostě sedlo. Měl jsem před tím angažmá obrovský respekt a i tak jsem k tomu přistoupil. A vyplatilo se to.

 

Vladimír Evan
Profil:
Manažer HC Slovan Ústí nad Labem Vladimír Evan se narodil 13.5.1963 v Kladně. Vystudoval SPŠ strojní. Hokejovou kariéru odstartoval na Kladně, hrál i v Písku a v Ústí nad Labem. Trénoval Kladno, Beroun a dovedl Ústí nad Labem k historickému postupu do extraligy. Je úspěšným trenérem mládežnických celků Kladna a Ústí. Je ženatý.
Moje nej…
Číslo: 13
Jídlo: Kvalitní svíčková
Hudba-interpret: Pink Floyd, Jaromír Nohavica
Záliby: Chalupa.
Politik: – Nemám.
Citát,krédo: Věř, že se vše v dobré obrátí.

Jan Čaloun
Profil:

Sportovní manažer HC Slovan Ústí nad Labem Jan Čaloun se narodil 20.12.1972 v Ústí. Právě tady začal s hokejem. Je vyučený elektromechanik pro rozvodná zařízení. Extraligovou kariéru zahájil v roce 1990 v týmu HC Chemopetrol Litvínov. Hrál v NHL a ve finské lize, kterou v roce 1998 jeho tým HIFK Helsinky vyhrál. Vloni byl vyhlášený historicky nejužitečnějším hráčem finské ligy. S reprezentací získal se stal mistrem světa a má zlatou medaili z olympijských her v Naganu. V Ústí nad Labem hrál extraligu od roku 2007. Trénuje mládež HC Slovan. Je ženatý a má dva syny.
Moje nej…
Číslo: 11
Jídlo: Kachna.
Hudba-interpret: Depeche Mode.
Záliby: Golf.
Politik: Nemám.
Citát,krédo: Dobrá nálada.

 

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*