Starostka si posvítí na Máj

  •  

Poprvé v historii Severní Terasy stojí v jejím čele žena.

Jaké jsou priority nové starostky Renaty Zrníkové a změní se nějak styl vedení obvodu? „Úspěšnost neurčuje pohlaví, nýbrž osobnostní a individuální vlastnosti a postoje. Obecně mohu jako žena vnést do politiky a řízení více obětavosti, pracovitosti, empatie, zapojení intuice do rozhodování, celistvost pohledu na věc a nezištnost,“ říká Zrníková.

Co chcete na Terase prosadit, vylepšit, změnit?
Aby se Severní Terasa stala moderním a příjemným místem pro bydlení, je třeba souběžně udělat řadu věcí. Revitalizovat sídliště, postupně likvidovat zastaralé nefunkční prvky, které hyzdí veřejný prostor a v dnešní době jsou již pozůstatkem socialistické výstavby, jako například kovová klepadla a sušáky, zarostlá pískoviště a podobně. Investovat do oprav silnic, chodníků a schodišť, zateplení budov. Zajistit mnohem více parkovacích míst. Vyřešit problémy s ruinou bývalého hotelu Máj. Zlepšit údržbu a úpravu zeleně veřejného prostoru a čistotu. Severní Terasa má pěkný Centrální park s vodními prvky, příjemné místo. Bylo by užitečné propojit park přemostěním přes několikaproudovou silnici s areálem sportovišť na místě bývalého sektorového centra. Na Stříbrníkách bych ráda vytvořila pěší odpočinkovou zónu s venkovním posezením.

Kde přesně by ta pěší zóna měla vzniknout?
Centrální park, do kterého chodí lidé na procházky a za odpočinkem, byl vybudován před 40 lety a  je architektonicky umístěn velkoryse uprostřed sídliště Severní Terasa. Teprve poté byly vystavěny části Stříbrníky a Dobětice. Na Stříbrníkách mezi ulicí Stříbrnická a Jizerská je dlouhý pojezdový chodník, na kterém by bylo pěkné vytvořit tuto pěší odpočinkovou zónu s lavičkami, zahradními koutky, vodním prvkem, posezením, případně kavárničkami. Jde o frekventované místo, u kterého se nachází pošta, lékárna, dětské hřiště, mateřská školka, základní škola, domov pro seniory a další. Vytvořila by se tak pomyslná spojnice pro pěší procházky z Dobětic až do Centrálního parku s lagunou.

Vyjma parkování je pro obyvatele Terasy problémem i ruina hotelu Máj. Jenže žádné vedení radnice si s ní neumělo poradit.
Bývalý hotel Máj je již dlouho pořádný strašák. Je to zdevastovaný soukromý objekt, o který se jeho majitel léta nestará. Na Severní Terase žiji přes třicet let a pamatuji si, kdy Máj ještě sloužil svému účelu a byl plný hostů a turistů. Podle jeho dalšího osudu se mohu jen domnívat, že díky nepovedené privatizaci, spekulativním zájmům a nezodpovědnosti majitele došlo vše do stavu, ve kterém je objekt nyní. Zničená, vybydlená a několikrát vyhořelá budova, ve které přebývají bezdomovci a která je plná odpadků. Každému, kdo by do ní chtěl vstoupit, hrozí nebezpečí úrazu.

Co konkrétně chcete s Májem dělat?
Od začátku mého zvolení se snažím znovu otevřít případ Máje a s právním zástupcem naší radnice hledáme cestu k vyřešení této situace. Vyzvali jsme jeho majitele pana Hou- žvičku k okamžitému zabezpečení objektu a ke společnému jednání. Pokud tak neučiní, rozhodně nebudu k jeho nečinnosti lhostejná. Tím, že se jedná o soukromý objekt, je řešení komplikované. Přesto náš právní řád nabízí možnosti, které v konečném důsledku mohou vést k vyřešení celého problému. I když to nebude jednoduchá cesta, je z mého pohledu nezbytná. Je na čase začít důsledně konat


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*