Ústecké děti budou měřit radioaktivitu

  •  

V ústeckém Fokus kafe pokračují i v novém kalendářním roce „přátelská setkání s vědou“, určená dětem – Café Nobel Bez kofeinu. V úterý 12. ledna jim bude Lenka Thinová vyprávět o radioaktivitě. A přiveze s sebou i některé přístroje.

Radioaktivní prvky jsou doslova všude kolem nás a ionizující záření, které z nich vychází, bychom neměli podceňovat. „Štěstí ale přeje připraveným! I u nás máme odborníky, kteří se starají, aby dopad tohoto záření na naše zdraví byl co nejmenší, ať už v běžném životě, nebo v pracovním prostředí,“ říká koordinátor cyklu Café Nobel Frederik Velinský.

Jedním z těchto odborníků je Lenka Thinová, z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze. Kromě jejího povídání a odpovědí na dotazy by mělo dojít i na ukázky opravdového měření.

Na výzkum radioaktivních prvků se orientuje hned několik odvětví fyziky. Přímým vyhodnocením účinků ionizujícího záření na organismy se pak zabývá obor označovaný dozimetrie. Odborníci – dozimetrici se snaží o maximálně bezpečný provoz našich jaderných elektráren a zkoumají a monitorují i všechny ostatní zdroje. „Výsledky monitorování může sledovat každý z nás. Ukážeme vám, jak,“ dodává ještě Frederik Velinský.

Povídání s odbornicí na problematiku radioaktivity životního prostředí Lenkou Thinovou začne v ústeckém Fokus kafe dne 12. ledna ve 16:30 hodin.

Na „bezkofeinovou“ variantu Café Nobel mají dospělí přístup pouze v doprovodu dětí – bez nich jedině v případě, že do začátku přednášky nebude naplněna kapacita kavárny.

Místa si můžete rezervovat na adrese fokuskafe-usti@fokuslabe.cz.

Další informace naleznete na webu cafenobel.ujep.cz.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*